Waarom is de lage rente goed voor ons land?

België torst een staatsschuld van meer dan 360 miljard euro. Elk jaar moet ons land een deel daarvan herfinancieren. Hoe lager de rente op die herfinancieringen, hoe minder de Belgische staat moet uitgeven.

Kan ik nu ook goedkoper lenen?

De rente op hypotheekleningen maakt dezelfde beweging als de rente op overheidsobligaties. Volgens de rentebarometer van Immotheker dalen de hypotheekrentes van leningen met een looptijd tot twintig jaar de afgelopen weken onafgebroken. Wie op tien jaar leent, betaalt nu gemiddeld 3,48 procent rente (kortingen inbegrepen). Twee maanden eerder was dat nog meer dan 3,6 procent.

Zijn er dan alleen maar winnaars?

Helaas niet. Niet alleen de hypotheekrente daalt, maar ook de rente op de spaarboekjes. Op het beste spaarboekje van de markt krijg je 3 procent rente. Dat is net genoeg om de verwachte inflatie te dekken, die volgens het Planbureau dit jaar 2,9 procent zal bedragen. Op alle andere spaarboekjes daalt de reële waarde van het geld. Ook voor verzekeraars is de lage rente een tegenslag. Zij beloven vaak een vast rendement van 3 à 4 procent. Om dat rendement te halen, moeten ze nu risicovollere overheidspapieren kopen.