Toch geen vrije dag op 2 mei
De federale interim-regering geeft de bedrijven de kans om de geplande 'feestdag' op vrijdag 2 mei naar een andere dag te verplaatsen.

Van onze redacteurMet die aankondiging doet de nieuwe minister van Arbeid, Josly Piette (CDH), zijn intrede in het federale beleid. Piette draait hiermee een controversiële beslissing terug van zijn voorganger uit de paarse regering, Peter Vanvelthoven (SP.A). De voormalige vakbondsleider zegt hiervoor de steun te hebben van premier Guy Verhofstadt (Open VLD).

Vorig jaar besliste Vanvelthoven om van 2 mei 2008, eenmalig, een officiële feestdag te maken. Aanleiding was een gril van de (kerkelijke) jaarkalender, waardoor de feestdagen van 1 mei (de Dag van de Arbeid) en Hemelvaart in 2008 uitzonderlijk samenvallen.

Vakbonden en werkgevers wilden de vrijgekomen feestdag midden augustus inplannen, in de economisch kalme zomerperiode, maar dat zag Vanvelthoven niet zitten. Hij negeerde het unanieme advies van de sociale partners en maakte van vrijdag 2 mei een feestdag. Omdat het over een brugdag gaat, na 1 mei op een donderdag, zou er op die manier een superlang verlengd weekend komen, tot en met zondag 4 mei. De beslissing zorgde voor een storm van protest bij de zelfstandigenorganisaties en de winkelketens, maar de paarse coalitie zette door.

De nieuwe interim-regering wil de maatregel nu echter terugdraaien. Volgens Josly Piette is het 'essentieel' dat de federale minister van Arbeid gemaakte afspraken tussen de sociale partners eerbiedigt.

'Ik had nooit 2mei tot feestdag uitgeroepen was ik minister van Arbeid geweest in de vorige regering. Dat soort fouten zal ik niet maken. Mijn voorganger vond een lang weekend van vier dagen allicht electoraal leuk. Maar het is nefast voor de economie. We gaan dan ook aan alle bedrijfssectoren de kans geven om de tweede mei niet als feestdag in te schrijven, maar die feestdag op een andere datum te plaatsen. Ze krijgen dus de kans op een uitzondering, op een opting-out.'

Josly Piette benadrukt dat hij er op Pasen mee stopt als minister. Toch wil hij in die korte tijd niet met zich laten sollen. Zo stelt hij de beslissing ter discussie van zijn collega van Financiën, Didier Reynders (MR), om het belastingvoordeel dat Franse werknemers in ons land genieten, te verlengen.

'Hij doet dat zonder de nodige adviezen in te winnen. We hebben van de sociale partners in West-Vlaanderen de officiële vraag gekregen om die beslissing van Reynders te onderzoeken en desnoods te doen herzien.'Blz. E6-E7 interview met minister Josly Piette.