Eerste grote overname is een feit
Roch Doliveux: visionair, gedreven en gepassioneerd, maar geen warme persoonlijkheid'.belga
Foto: © JOHN THYS
Roch Doliveux is vorig jaar goed opgeschoten om UCB om te vormen tot een wereldspeler in de biofarma-industrie. Met de overname van het Duitse Schwarz Pharma heeft hij zijn eerste grote deal gesloten sinds zijn aantreden als ceo van UCB, begin 2005.

Het was meteen de eerste keer dat Doliveux uit de schaduw kon treden van zijn voorganger Georges Jacobs, die een klassiek, familiaal gecontroleerd chemie- en farmabedrijf transformeerde tot een puur farmabedrijf.

Met de overname van Schwarz heeft Doliveux een serieuze stap gedaan om UCB te laten groeien tot een farmagroep die wereldwijd een leidende rol wil spelen wat de ontwikkeling betreft van geneesmiddelen tegen ernstige chronische ziekten zoals epilepsie, de ziekte van Parkinson en reumatoïde artritis. De topman van UCB liet in 2006 niet na te beklemtonen dat het ontwikkelen van dergelijke geneesmiddelen voor hem de absolute prioriteit is.

Af en toe leek het wel of Doliveux zich in 2006 onbegrepen voelde door de beurs. Vooral op de kortetermijnbeleggers had hij het niet begrepen. Maar de UCB-ceo hoeft niet te vrezen om afgerekend te worden op de koersevolutie op korte termijn. De referentieaandeelhouder Tubize versterkte begin 2007 zijn positie en bovendien werd de groep familiale investeerders achter Tubize uitgebreid.

Roch Doliveux is nog maar enkele jaren bij UCB aan de slag, maar hij kent de geneesmiddelenindustrie niettemin door en door. De 51-jarige Fransman ging na zijn studie veeartsenijkunde onmiddellijk aan de slag in de farma-industrie. Hij werkte achtereenvolgens bij het Zwitserse Ciba-Geigy, Schering-Plough en Pierre Fabre Pharmaceuticals.

In oktober 2003 verhuisde hij naar UCB, waar hij meteen benoemd werd tot directeur-generaal van de farmadivisie en vice-voorzitter van het uitvoerend directiecomité. Begin januari 2005 werd hij ceo van UCB.

www.standaard.biz/ucb