Guy Verhofstadt wordt commissaris -vergelijkbaar met de functie van bestuurder in België- van de Nederlandse APG Groep. Dat is de verzelfstandigde vermogensbeheerder van ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland en een van de grootste ter wereld.

APG beheert collectieve pensioenfondsen met in totaal zo'n vier miljoen aangeslotenen in de Nederlandse overheidssector, het onderwijs, de bouw en de woningsector. Het heeft een pensioenvermogen van 240 miljard euro onder beheer en is daarmee, volgens Het Financieele Dagblad, veruit de grootste commerciële vermogensbeheerder van Nederland. APG, dat pas vorige maand werd afgesplitst van het eigenlijke pensioenfonds ABP, zou ook van plan zijn om vermogensbeheer en andere diensten te gaan aanbieden aan pensioenfondsen uit andere sectoren dan degene waar het nu al actief is.

Voor Verhofstadt is dit het eerste bestuursmandaat dat hij aanvaardt sinds hij geen premier meer is. Of hij zijn voorganger Jean-Luc Dehaene achternagaat, die onder meer bestuurder is bij de beursgenoteerde bedrijven Umicore, InBev, Lotus Bakeries en Thrombogenics? Aan aanbiedingen zal het hem alvast niet ontbreken.

Verhofstadt zelf was gisteren niet bereikbaar voor commentaar, maar volgens zijn oud-woordvoerder, Koert Debeuf, is de ex-premier niet van plan om bestuursmandaten te beginnen cumuleren. Dat hij deze ene functie toch aanvaard heeft, heeft volgens Debeuf vooral te maken met de aard van de organisatie: Verhofstadt is altijd een pleitbezorger geweest van de ontwikkeling van de zogenaamde 'tweede pensioenpijler' of collectieve, bedrijfsgebonden pensioenregelingen. Net op dat vlak is APG actief. Verhofstadt zou ook niet van plan zijn om bestuurder te worden in puur commerciële bedrijven.

Bij APG verkeert de Belgische ex-premier alvast in het gezelschap van enkele Nederlandse ex-politici. Voorzitter van de raad van commissarissen van APG is de Nederlandse ex-minister Elco Brinkman, die fractievoorzitter was van het CDA toen dat in 1994 een historische verkiezingsnederlaag leed. Brinkman verliet de politiek een jaar later. Ook Paul Rosenmöller wordt commissaris bij APG. Hij was fractieleider en partijleider van GroenLinks tot hij in 2003 uit de politiek stapte in de nasleep van de moord op Pim Fortuyn. Nadien werd hij televisiepresentator en programmamaker. (kdr)