arbeid

Fons Leroy, de gedelegeerd bestuurder van de VDAB, is tevreden met het succes van de banenmarkten afgelopen weekend. 'Zeker de aanwezigheid van 1.500 Waalse en 800 Brusselse werkzoekenden is een positief teken', zegt hij.

'De tewerkstellingsdiensten in ons land zijn te lang met zichzelf en met de ontwikkeling van hun eigen bevoegdheden bezig geweest. Daarmee los je de problemen van de arbeidsmarkt niet op. Die samenwerking moet vanaf nu een topprioriteit worden. Zowel Vlaanderen als Wallonië kunnen hier alleen maar bij winnen.'

De taalbarrière blijft een van de probleempunten. 'Uit recente studies blijkt dat de kennis van het Frans bij Vlamingen niet zo schitterend meer is', zegt Leroy, 'terwijl Wallonië onze belangrijkste handelspartner is. We moeten dus niet te hoog van de toren blazen. Het probleem is dat in onze opvoeding nu veel meer aandacht gaat naar het Engels, zowel in Wallonië als in Vlaanderen. Maar Vlaamse bedrijven hebben niet enkel Waalse werknemers nodig. Leroy: 'We hebben ook buitenlanders nodig. Je mag niet vergeten dat ook in Wallonië steeds minder jongeren een technische opleiding volgen. De oplossing voor onze knelpuntenberoepen zal dus niet alleen uit Wallonië komen. Meer nog, zelfs met Waalse en buitenlandse werknemers zijn we nog niet uit de zorgen. Er komen nu wel veel Polen, maar ook daar zijn we stilaan door de voorraad potentiële arbeidskrachten heen. De werkloosheid is daar de afgelopen jaren flink gedaald, zodat je daar ook al hoort klagen over een tekort aan arbeidskrachten.' (vfb)