Anne Knops lanceert wetboek op maat
Anne Knops verdiende haar sporen bij Kluwer en Larcier.Dann
Foto: © Dann
Stel je wetboek op maat samen, gedrukt en geleverd voor enkele tientallen euro's per stuk.

wetgeving

Van onze redacteurVoor gewone leken lijkt het laten drukken van je eigen wetboek op het eerste gezicht een vrij nutteloze bezigheid. Er zijn al zoveel wetboeken op de markt. Gewoon even langs de gespecialiseerde boekhandel lopen en je hebt keuze te over. Maar schijn bedriegt. Boeken zijn niet meer altijd zo vlot beschikbaar. En bovendien zijn ze duur. Voor je het weet, ben je 150 tot 200 of zelfs meer euro kwijt.

Dat heeft onder meer te maken met de snelheid waarmee nieuwe wetten, decreten, kb's en uitvoeringsbesluiten uitgevaardigd worden. Uitgevers kiezen daarom voor steeds kleinere oplages om te vermijden dat honderden boeken enkele maanden na de publicatie weer vernietigd moeten worden omdat ze al achterhaald zijn. Kleine oplages zijn echter duurder, want de vaste kosten kunnen over minder exemplaren gespreid worden.

Fiscale en juridische boeken uitgeven is onder meer daardoor een lastig vak geworden. En daar kan juriste Anne Knops over meepraten. Gedurende bijna 25 jaar verdiende ze haar sporen in de gespecialiseerde uitgeverswereld, eerst bij Wolters Kluwer en nadien bij Larcier waar ze de Vlaamse afdeling uit de grond stampte. In het wereldje van fiscale en juridische auteurs is zij een begrip geworden.

Knops voelde steeds meer hoe het gedrukte boek in de verdrukking kwam. Ze ziet het niet verdwijnen, 'want fiscalisten en juristen willen hun teksten op papier hebben', maar het lag niet in haar aard om te wachten tot de traditionele uitgeverijen een weg uit de impasse vonden. En dus diende ze einde vorig jaar haar ontslag in bij Larcier, waardoor ze de handen vrij kreeg om haar eigen antwoord te formuleren op de uitdaging.

En nu is het zover. Anne Knops lanceerde zopas www.mijnwetboek.be, een website die de digitale wereld moet verzoenen met de charmes van het papieren boek. Gebruikers kunnen er op een eenvoudige manier een selectie maken uit alle wetteksten die publiek beschikbaar zijn. Ze kunnen het geheel aanvullen met teksten waarop ze zelf het auteursrecht hebben en eventueel eigen nota's.

Juristen, accountants en fiscalisten zal dat wellicht vertrouwd in de oren klinken. Ze nemen deel aan een congres en keren terug met een pak interessante teksten onder de arm en op cd-rom. Ze willen hun nota's en enkele teksten graag delen met de collega's op kantoor en het geheel meteen in een ruimere context van de relevante wetgevingen plaatsen. Dat wordt ettelijke uren opzoeken, selecteren en dan kopiëren om een bundel A4-tjes samen te stellen.

Het alternatief is nu 'mijnwetboek.be', waar je snel teksten kan selecteren en dan het geheel laten drukken op zoveel exemplaren als je wil. Het resultaat wordt binnen de tien dagen thuis of op kantoor bezorgd.

'Voor een boek van pakweg 350 bladzijden dat wordt uitgegeven op twintig exemplaren, betaal je bij mijnwetboek.be ongeveer 40 euro per stuk. Laat je het boek in de bibliotheek van de site plaatsen, waardoor ook anderen het kunnen bestellen, dan betaal je 60euro. Bij een klassieke uitgeverij betaal je al gauw 150 tot 200 euro.'

De bibliotheek is volgens Knops onder meer handig voor professoren die zo wetteksten als cursusmateriaal kunnen bundelen. Studenten kunnen hun exemplaar dan vanachter de pc bestellen. De levering gebeurt snel, thuis of op kot. De Orde van Vlaamse Balies wil een stagiairwetboek op maat aanmaken, aangevuld met de deontologische code e.d. En volgens Knops hebben ook de beroepsvereniging van verzekeraars en het Verbond van Belgische Ondernemingen al belangstelling getoond.

Ook in advocatenkantoren of andere adviseurs die zich bijvoorbeeld specialiseren in echtscheidingen, ziet Knops wel brood. 'Zij kunnen een specialisatiereeks samenstellen en laten drukken zonder alle fiscale wetboeken in huis te moeten halen.'

Het 'geheim' van Knops is dat er alleen gedrukt wordt als er bestellingen zijn. Geen dure voorraden, geen tussenpersonen die er ook nog aan moeten verdienen... 'Personalisatie is nu dé maatschappelijke trend,' zegt Knops. 'Mijnwetboek.be speelt daar op in. Je selecteert enkel wetteksten die je nodig hebt, bepaalt de vormgeving ervan en bestelt het. Net zoals er een markt is om van digitale kiekjes gepersonaliseerde gedrukte fotoboeken te maken, hebben tal van organisaties en zelfstandigen nood aan gebundelde en gedrukte wetteksten.'

www.mijnwetboek.be

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig