KBC wil sneller groeien in Rusland
De Vlaamse bankverzekeraar KBC opent de komende jaren in Rusland ongeveer één bankkantoor per week. belga
Foto: © YVES BOUCAU
KBC versnelt zijn groeiplannen voor de Russische markt. Er komen meer kantoren, meer activiteiten en meer personeel dan eerst was aangekondigd. Doel is de verovering van een van de meest beloftevolle groeimarkten van Europa.

BANKEN

Van onze redacteurHet moest ervan komen. Nadat KBC de voorbije tien jaar al een dominante marktpositie opbouwde in de rest van Centraal- en Oost-Europa, maakt de Vlaamse bankverzekeraar zich nu op voor een veroveringstocht van de gigantische Russische markt.

Met de overname van de Russische Absolut Bank kocht KBC zich in april al een bruggenhoofd in het land van president Poetin. Zes maanden later is KBC klaar voor de grote sprong.

Opvallend is dat de Russische groeiplannen die in april al op de tekentafel lagen, nu nog aangescherpt worden. Op een persconferentie in Moskou - waar de volledige KBC-top aanwezig was - spraken de cijfers gisteren voor zich.

Absolut Bank is vandaag met vijftig kantoren aanwezig in 18 Russische regio's. Tegen eind 2010 moeten dat 130 kantoren worden in 25 regio's. Dat betekent dat de KBC in Rusland ongeveer één bankkantoor zal openen per week en dat heeft zo zijn gevolgen voor het aanwervingsbeleid. De verwachting is dat het personeelsbestand van Absolut Bank zal verdrievoudigen van 2.100 tot ruim 6.000 medewerkers.

De focus van de groeiplannen van KBC zal de eerste jaren liggen op het ontwikkelen van bankactiviteiten voor Russische particulieren en kmo's. Dat zijn hypotheken, autoleningen, kredietkaarten en spaardeposito's voor het grote publiek en handelsfinanciering, bedrijfskapitaal en termijnkredieten voor het segment van de kleine en middelgrote ondernemingen.

In de toekomst wil KBC ook andere activiteiten ontplooien in Rusland, maar voorlopig wil de directie zich daarbij niet vastpinnen op een concrete timing. De bankverzekeraar denkt vooral aan de uitbouw van een Russische afdeling voor private banking en consumentenkredieten. Maar ook een internetbank en/of een beurshuis voor dochter KBC Securities staat nog op het verlanglijstje

Ook verzekeringsproducten die geschikt zijn voor kruisverkoop zullen vrij snel geïntroduceerd worden, maar slechts mondjesmaat. De overname van een Russische verzekeraar staat dan ook (voorlopig) niet op de agenda.

Met een bevolking van 148 miljoen inwoners en een jaarlijkse economische groei die schommelt tussen de 5 en de 7,3 procent, is Rusland een van de grootste en meest beloftevolle groeimarkten van Europa.

In de zeer gefragmenteerde Russische bankenmarkt, die ongeveer 1.350 instellingen telt, geven de meeste Westerse banken de voorkeur aan investeringen in kleinere, onafhankelijke nichebanken, die naderhand op eigen kracht worden uitgebouwd. De markt wordt immers gedomineerd door drie staatsbanken (Sberbank, Vneshtorgbank en Gazprombank, red.) die samen meer dan 50 procent van de markt controleren. Het aandeel van de buitenlandse banken groeit echter en bedraagt nu al 12 procent.

www.standaard.biz/kbc