Skype mag dan wel de bekendste aanbieder zijn van VoIP-diensten, de enige of eerste is het zeker niet. Ook Google, MSN en Yahoo bieden internettelefonie aan. Drie andere interessante concurrenten voor de grote VoIP-bedrijven zijn VoIPStunt,VoIPBuster en VoIPCheap. Met alle drie kan je zelfs gratis naar vaste nummers bellen in België en ook de tarieven voor een telefoontje naar een gsm liggen onder de prijzen van Skype.

Een ander interessant concept werd uitgewerkt door het bedrijfje Jajah. Daarbij kan je zelfs internetbellen via je eigen telefoon of zelfs gsm. Op de site van Jajah tikt men daarvoor het eigen nummer en het nummer van de correspondent in. Na een druk op de knop gaat je eigen telefoon rinkelen en wordt er een verbinding gemaakt met het nummer van degene die je wou bellen. Als de twee partijen zich op Jajah geregistreerd hebben, is het gesprek gratis, anders betaalt men een kleine vergoeding.

Het bedrijfje werd in 2005 opgericht door twee Oostenrijkers en telt al twee miljoen gebruikers. Tegen het eind van dit jaar moeten dat er vijf miljoen zijn. Overigens bieden ook enkele andere startersbedrijfjes - zoals Jangl, Jaxtr en Rebtel - gelijkaardige diensten aan.

Er is trouwens een trucje om gratis te bellen naar de vaste lijn van vrienden of klanten en leveranciers die zich niet hebben geregistreerd als Jajahgebruiker. U kunt hun telefoonnummers namelijk zelf - met een van uw eigen e-mailadressen - registreren op de site van Jajah.

Maar uiteraard is dat niet de bedoeling van heel het systeem. (fpe)