Energie

Rusland bedreigt Oekraïne met dichtdraaien gaskraanHet Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft dinsdag gedreigd de gastoevoer naar Oekraïne stop te zetten als dat buurland niet nog deze maand al zijn schulden aflost. Het gaat om een bedrag van 1,3 miljard dollar (900.000euro).

'Als de schuld niet in oktober wordt voldaan, is Gazprom gedwongen de levering van aardgas aan Oekraïense consumenten stop te zette', aldus het staatsbedrijf in een verklaring. Gazprom zegt dat het de kwestie herhaaldelijk aan de orde heeft gesteld, maar dat dit tot dusver geen resultaat heeft gehad.

Rusland draaide begin 2006 ook al de gaskraan naar het buurland dicht na een hoog oplopend conflict over aardgasprijzen. Daardoor ontstonden ook tekorten in West-Europa. Oekraïne is net als Wit-Rusland een belangrijk doorvoerland voor Russische natuurlijke hulpbronnen. (anp)

BANKEN

Canadese Bank doet grote overname in VS

TORONTO De Canadese Toronto-Dominion Bank (TD-Bank) neemt voor 8,5 miljard dollar (6,0 miljard euro) haar Amerikaanse sectorgenoot Commerce Bancorp over. De bank telt 15.000 werknemers en wordt na de overname de op zes na grootste bank van Noord-Amerika, met meer dan 2.000 vestigingen in de Verenigde Staten en Canada. De overname moet in maart of april 2008 rond zijn. TD Bank zal een eenmalige herstructureringslast boeken van 490 miljoen dollar voor belasting. (bloomberg)

Financien

Kredietschaarste in Europa lijkt af te nemen

brussel De kredietkrapte bij de Europese banken lijkt af te nemen. De banken bleken deze week een lagere rente te willen betalen op de lening die de Europese Centrale Bank (ECB) wekelijks aan de financiële markt ter beschikking stelt. Mogelijk zijn banken weer bereid om meer aan elkaar te lenen of hebben ze zelf al meer reserves opgebouwd. (anp)

ONDERWIJS

Vlerick Management School 22ste op wereldranglijst

Brussel De Vlerick Leuven Gent Management School is opgerukt naar de 22ste plaats in de ranglijst van 's werelds beste managementscholen van het weekblad The Economist. Vorig jaar noteerde Vlerick nog op de 26ste plaats.

De top drie wijzigt van samenstelling. De businessschool van de Universiteit van Chicago (VS) stijgt van de vierde naar de eerste plaats. Het Spaanse IESE zakt van één naar drie. In de top tien zitten zes Amerikaanse en vier Europese businessscholen. De eerste Aziatische businessschool (Hongkong) noteert pas op de 20ste plaats.

De afgestudeerden van 26 businessscholen verdienen gemiddeld 100.000 dollar of meer per jaar. Van die 26 businessscholen zijn er 19 Europees.

Telecom

Liberty Global heeft meer dan helft van Telenet in handen

BRUSSEL De Amerikaanse kabelgroep Liberty Global heeft voor 117,7 miljoen euro aandelen in Telenet gekocht. Hierdoor trekt Liberty Global zijn belang in de Mechelse telecomgroep op tot meer dan 50 procent. De 5,3 miljoen aandelen werden gekocht op 24 september, blijkt uit een mededeling van toezichthouder CBFA. De gemiddelde prijs bedroeg 22,20 euro per aandeel.

Liberty Global beschikt zo voor het eerst over meer dan 50 procent van de aandelen. Het Amerikaanse bedrijf controleerde Telenet echter al eerder. Liberty heeft negen van de 16 zitjes in de raad van bestuur van Telenet. (belga)