Fors gezakten stijgen weer
Het record van de Dow Jones op maandag is zeker voor Europese beleggers te relativeren door de zwakke dollar, maar anderzijds past bij een nieuw hoogtepunt geen paniekstemming. Zo overheerst het gevoel dat de financiële crisis over haar hoogtepunt is. Ondertussen blijken de resultaten van de financiële bedrijven vaak aangetast, maar ze zijn nooit ontwrichtend slecht.

Zo konden de Europese beurzen gisteren winsten boeken van rond een halve procent. Bij de zwaarst getroffen aandelen zoals financials en meer nog cyclische aandelen, waren er echter vaak grote koerssprongen te noteren. Zo stegen de aandelen van uitzendbedrijven en luchtvaartmaatschappijen fors. Het Nederlands-Belgisch USG People sprong meer dan 5% hoger en het Nederlands-Franse AirFrance/KLM won 2%, nadat de luchtvaartmaatschappij maandag als meer dan 5% had gewonnen.

Op Euronext Brussel kon ook de Bel-20 met winst sluiten. De winsten liepen tijdens de dag wel op tot ongeveer een procent, maar toen duidelijk werd dat Wall Street niet meteen verder opwaarts zou stomen, smolten de winsten zowat voor de helft weg. De Bel-20 hield bij de slotbel nog 0,6procent winst over en eindigde op 4.363,82 punten.

Net als elders in Europa trokken de financiële aandelen de index. Dexia boekte de sterkste winst: het aandeel steeg 3,2procent tot 22,11euro. Fortis ging 2,3procent hoger tot 21,22euro en KBC steeg 0,5procent tot 97,95euro.

KBC berichtte dinsdagmorgen over de toekomstplannen van de Russische dochter Absolut Bank. Die bank, die voor 95 procent in handen is van KBC, zal de komende drie jaar focussen op de ontwikkeling van de bankactiviteiten voor particulieren en kmo's. Het aandeel van de retailactiviteiten in de totale activiteitenmix moet in die periode groeien van 30 naar 45 procent.

Colruyt steeg 1,3 procent tot 149 euro, terwijl er toch een dividend werd geknipt van 3,24 euro bruto per aandeel.

CMB won 1,6% tot 52,5 euro. De scheepvaartgroep voor bulkgoederen kreeg een koopadvies van ING en het koersdoel werd van 37 naar liefst 60 euro gekatapulteerd. Een 'late call' noemen ze dat. 'De koers van CMB is achtergebleven bij de sectorgenoten, zegt analist Quirijn Mulder, 'terwijl de vooruitzichten goed blijven.'