TomTom leent 1,4miljard euro
Die som moet dienen voor de overname van de digitale kaartenmaker Tele Atlas.

TomTom, 'swerelds grootste producent van draagbare gps-systemen, gaat 1,4miljard euro lenen voor de overname van de Belgisch-Nederlandse kaartenmaker Tele Atlas. Dat heeft woordvoerder Taco Titulaer gisteren bekendgemaakt.

ABN Amro, Rabobank en Goldman Sachs zijn de banken achter de lening. Zij zullen nog andere partijen proberen aan te trekken om in de operatie te participeren, aldus Titulaer.

TomTom kondigde in juli aan dat het zo'n twee miljard euro veil had voor Tele Atlas. Zo'n zeshonderd miljoen euro van die som zal dus van het bedrijf zelf komen, zegt de woordvoerder.

Het bedrijf uit Amsterdam biedt zo'n 21,25 euro in cash voor elk Tele Atlas-aandeel. De biedperiode loopt van 3oktober tot 4december, blijkt uit documenten die TomTom gisteren op zijn website plaatste. Het bod moet minstens tachtig procent van de Tele Atlas-aandeelhouders kunnen overtuigen.

Het aandeel van TomTom zakte met 4,5procent tot 54,23 euro op de beurs van Amsterdam. Tele Atlas steeg met 4,4procent tot 22,76 euro, hoger dus dan het bod van TomTom.

Navteq, de grote concurrent van Tele Atlas, werd eergisteren door Nokia overgenomen voor 8,1miljard dollar.

(bloomberg)