Handelaars hopen vandaag en morgen nog wat goed te maken.

De Belg koopt, maar voor minder geld. Dat is de conclusie na de tweede koopzondag, gisteren. Die scoorde wel een pak beter dan de koopzondag van een week geleden. Handelaars zijn over het algemeen tevreden maar hebben toch last van de crisis.

'De handelaars rekenen vooral op vandaag en morgen om echt goede zaken te doen. Er is geen sprake van een terugval in de verkoop, maar de Vlaming koopt over het algemeen bedachtzamer en kiest voor nuttige of meerdere goedkopere cadeautjes', vertelt Luc Ardies, directeur Distributie van de zelfstandigenorganisatie Unizo. 'Volgens de Vlaamse zelfstandige kledingwinkels wachten ook veel mensen op de start van de koopjes, begin januari, om grotere stukken te kopen.'

De omzet lag vandaag wel een stuk hoger dan vorige zondag. Dat bleek ook uit het aantal elektronische transacties. Om 16.30 uur werd het aantal transacties van vorige zondag overschreden. Atos Worldline (het vroegere Banksys) verwacht uit te komen op 2,1 miljoen transacties, tegenover 1,2 miljoen vorige zondag. Het weekend brak geen records. Volgens een enquête door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) lag de verkoop vorige week zondag 8 procent lager dan vorig jaar. Gisteren zou de verkoop licht gestegen zijn. 'Hoe dan ook, het verlies van de afgelopen maanden kon niet meer goedgemaakt worden', zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Handelaars zouden ook gemiddeld maar 3,5 zondag hun deuren openen. Sinds dit jaar zijn er nochtans zes officiële koopzondagen. Ook in andere Europese landen krijgen handelaars te maken met de crisis. In Duitsland lag de verkoop het afgelopen weekend een pak lager dan vorig jaar. (adg)