Auditeur: 'Proximus hanteerde wurgprijzen'
Proximus zou zijn dominante marktpositie misbruikt hebben om zakelijke klanten aan zich te binden.pn
Foto: © Vincent Mentzel/01783206
Belgacom komt in nauwe schoentjes in het dossier over mogelijk machtsmisbruik op de zakelijke mobilofoniemarkt. Base en Mobistar zwaaien met claims van ruim een miljard euro.

telecom

van onze redacteurHet auditoraat van de Raad voor de Mededinging stelde vast dat Belgacom Mobile, de eigenaar van de gsm-operator Proximus, zich schuldig heeft gemaakt aan misbruik van zijn dominante machtspositie op de bedrijvenmarkt. De auditeur volgt daarmee in grote lijnen de klacht die de kleine gsm-operator Base in oktober 2005 had ingediend bij de Raad. Naar aanleiding van die klacht vond in januari 2006 een huiszoeking plaats bij Proximus.

De kans is reëel dat de Raad in zijn eindoordeel het advies volgt. Belgacom riskeert dan een administratieve boete en een verplichte aanpassing van zijn prijsbeleid. Want hoewel het dossier betrekking heeft op de periode 2002 tot 2005, zegt Base dat de praktijken van Proximus blijven doorgaan.

De beschuldigingen aan het adres van Proximus komen erop neer dat de operator gesprekken tussen zijn eigen klanten zo goedkoop mogelijk probeerde te houden, terwijl gesprekken van andere operatoren naar Proximus zeer zwaar aangerekend werden. De auditeur heeft het over 'excessieve' en discriminerende tarieven die werden aangerekend aan andere operatoren, voor het afhandelen van oproepen naar het Proximus-netwerk. Tegelijk rekende het bedrijf zijn eigen klanten extreem lage prijzen aan, en sprong het losjes om met allerlei getrouwheidskortingen, aldus het verslag. Door die 'wurgprijzen' waren andere operatoren niet in staat om klanten van Proximus af te snoepen met concurrerende tarieven.

Volgens Base kon Proximus met dergelijke praktijken een onnatuurlijk hoog marktaandeel van 80procent handhaven op de zakelijke markt. Ter vergelijking: op de residentiële markt komt Proximus niet aan 50procent marktaandeel. Belgacom wou gisteren geen commentaar geven.

De definitieve uitspraak van de Raad voor de Mededinging wordt niet meer voor de zomer verwacht. Een veroordeling van Belgacom zou Base goed uitkomen in een parallelle procedure voor de Brusselse rechtbank van koophandel. Die moet zich uitspreken over de vraag of Proximus zich in de periode 1999 tot 2003 schuldig heeft gemaakt aan misbruik van zijn dominante positie. Base en Mobistar eisen in die laatste zaak meer dan een miljard euro schadevergoeding. De rechtbank heeft twee experts aangesteld om de zaak te onderzoeken. Mogelijk zullen zij zich ook laten leiden door het verslag en het eindoordeel van de mededingingsautoriteiten.

Daarnaast vecht Base ook een juridische strijd uit in het dossier van de mobiele-terminatietarieven, de tarieven die de gsm-operatoren mogen aanrekenen voor het aannemen van gesprekken naar hun netwerk. Na een klacht van Base werd de telecomregulator, het BIPT, onlangs verplicht om nieuwe maximumtarieven op te leggen die voordeliger zijn voor Base en nadeliger voor Proximus.

Gisteren raakte ook bekend dat de Duitse concurrentiewaakhond een onderzoek heeft geopend naar machtsmisbruik door T-Mobile en Vodafone op de Duitse mobilofoniemarkt. Dat onderzoek volgt op een klacht van de Nederlandse telecomgroep KPN, de eigenaar van Base en van de Duitse gsm-operator E-Plus.