Hoger ondanks neveneffecten
Er werden gisteren goede en slechte macro-economische data bekendgemaakt, maar beleggers besloten dat de goede het belangrijkste waren en ze stuurden de beurzen fors hoger. De grote Europese beurzen tekenden winsten op van rond de 2%.

Ook Wall Street opende sterk, zodat de Europese traders op het einde niet nog snel even winst namen. Een van de positieve verrassingen waren de gestegen detailhandelsverkopen in juni in Duitsland. En in de Verenigde Staten dalen de huizenprijzen nog, maar wel in het laagste tempo sinds de afzink begon.

Slecht nieuws was er ook: in de VS verloren meer mensen hun jobs dan verwacht nadat eerder al was gebleken dat het vertrouwen van de Amerikaanse consumenten terugzakte. Maar zo verwonderlijk is dat natuurlijk niet. Als een soort neveneffecten van de betere vorm van de wereldeconomie zijn de grondstoffenprijzen, waaronder de olieprijs, weer fel gestegen. Dat voelen de Amerikanen -in tegenstelling tot de Europeanen, die meer vaste taksen betalen- onmiddellijk aan de pomp. En denk nu niet dat ze allemaal hun benzineverslindende SUV aan de kant hebben gezet, want wie verschaft hen krediet voor een nieuwe (weliswaar kleinere) auto?

Ook het hoge jobverlies in de Amerikaanse privésector is voor veel waarnemers geen verrassing. De werkloosheidscijfers zullen nog een aantal maanden klimmen. Die pieken pas als het dieptepunt van de crisis al een hele tijd achter ons ligt. En hetzelfde geldt voor het aantal leningen dat niet meer terugbetaald wordt en bedrijven die failliet gaan: pas als alle mogelijke oplossingen zijn uitgeprobeerd, geeft men toe aan het noodlot.

De Brusselse beurs speelde gisteren mee met de rest. Met een winst van 2,1% tot 2.073,98 punten begint de nationale index weer wat afstand te nemen van de 2.000 punten. ABInBev deed met een winst van 4,88% tot 27euro de beste zaak. De groep startte een zogenaamd ADR-programma in de Verenigde Staten, waardoor Amerikaanse beleggers het 'buitenlandse' aandeel-ABInBev gemakkelijker kunnen kopen. Dat creëerde meteen een hoge vraag naar de aandelen in de VS, waar de prijs voor de ADR fors klom. Het aandeel-ABInBev volgde, en de Bel-20 ook.