Beleggers stappen toch in
De stemming op de markten blijft onzeker, maar op het einde van de handelsdag in Europa stonden de koersen hoger dan maandag. De angst dat de sterke groei van China en de rest van opkomend Azië niet zal blijven duren, blijft een van de belangrijkste zorgen bij beleggers. Vooral nu China de kredietverlening wil beperken.

De Aziatische beurzen bleven ook gisteren fors dalen en de grondstoffenprijzen gingen mee.

De Europese beurzen openden in het rood, maar mild, want ze kregen steun van het verder gestegen vertrouwen van de Duitse ondernemers. Dat bleek uit de bekende ifo index, die in januari verder klom naar het hoogste punt in 18 maanden.

Voor de echte duw boven water hadden de beleggers in Europa toch weer een duwtje van over de grote plas nodig. Daar bleek dat het consumentenvertrouwen in januari meer toegenomen was dan verwacht.

Wall Street en de Europese beurzen werden ook verder ondersteund door de bedrijfsresultaten, waar zelfs een kritische beoordeling een koersstijging niet meer kon beletten. Onder meer Apple en het chemiebedrijf DuPont konden gisteren een uitstekend rapport voorleggen. Vorige week vrijdag kwam ook General Electric al met goede cijfers (beloond met een koersstijging), maar dat ging wat verloren door de slechtste beursweek sinds maart 2009.

In Brussel kon de Bel20 0,86 procent hoger afsluiten op 2.496,45 punten.

Verzekeringsholding Fortis was de uitblinker met een winst van 3,5 procent tot 2,71 euro. KBC Securities relativeerde maandag de invloed van de Griekse schuldcrisis en zette het aandeel Fortis op kopen.

UCB timmert verder aan het herstel dankzij het geloof van analisten in de nieuwe geneesmiddelen van de groep. Het aandeel won 2,2 procent tot 32,86 euro.

Bekaert verloor 1,1 procent. Met dat aandeel spelen of speculeren beleggers op de groei en risico's in China.

Op de brede markt stalen Punch Telematix en Transics de show. Telematix won bijna 20 procent, Transics 8 procent. Beide bedrijven maken boordcomputers voor vrachtwagenvloten en volgens deze krant bestudeert Transics een overname van Punch Telematix (zie ook ECO 5).