Wie Tax-on-web gebruikt, vindt dit jaar op zijn aangifte een reeks vooraf ingevulde gegevens zoals loon, pensioen of het fiscale voordeel van dienstencheques en pensioensparen.

van onze redacteur

steven samyn

Minister van Financiën Didier Reynders (MR) en staatssecretaris Hervé Jamar (MR) openden gisteren het aangifteseizoen op een persconferentie in het Brusselse hoofdkwartier van de fiscus. Vanaf dinsdag 15mei kunt u uw bruine envelop opsturen of gebruikmaken van Tax-on-web.

Wie voor de elektronische aangifte kiest, wordt vanaf dit jaar een handje geholpen. Lonen, wedden, pensioenen en vervangingsinkomsten zullen - net als het fiscale voordeel van dienstencheques, giften of pensioensparen - vooraf ingevuld staan op uw aangifteformulier.

Een voorwaarde is wel dat die gegevens elektronisch meegedeeld werden aan de overheid. Voor werknemers van grote bedrijven is dat doorgaans het geval. De onroerende inkomsten zoals ze vorig jaar werden ingevuld op de belastingaangifte zullen ook al in de aangifte opgenomen zijn.

Dat is een grote stap vooruit. Vorig jaar werd voor het eerst geëxperimenteerd met de vooraf ingevulde aangifte. Toen waren evenwel alleen de wedden van de federale ambtenaren en de pensioenen van de overheidsdiensten vooraf ingevuld.

Voor het invullen van een aantal rubrieken komt er ook een zogenaamde wizard-helpfunctie. Door op een icoontje te klikken naast het vak in de aangifte kan gemakkelijk berekend worden welk deel van de uitgaven voor kinderopvang mag worden afgetrokken of op hoeveel energiebesparende uitgaven u recht heeft.

Via MyMinfin zal elke burger vanaf 15mei op een eenvoudige manier zijn fiscaal dossier online kunnen beheren. Op die website vindt u naast een persoonlijke fiscale agenda een overzicht van alle documenten die de fiscus naar u verstuurd heeft en de documenten die u naar de belastingadministratie hebt gestuurd.

De nieuwe toepassingen komen er op een moment dat er meer codes dan ooit op het belastingformulier staan. Volgens Reynders zijn een groot deel van die nieuwe codes te wijten aan de regio's die eigen fiscale aftrekmaatregelen invoeren. De kritiek dat de belastingaangifte er als een lottoformulier uitziet, pareerde de minister van Financiën met de opmerking dat de Belgen gewend zijn om lottoformulieren in te vullen. 'Bij mijn weten wordt er elke vrijdag nog steeds massaal op de lotto gespeeld.'www.taxonweb.be

www.myminfin.be