Eddy Duquenne, de voormalige co-topman van Sunparks, wordt ceo van Kinepolis naast Joost Bert. Duquenne heeft een financiële achtergrond -hij was destijds verantwoordelijke corporate finance bij de ASLK Bank- maar liet zich bij Sunparks ook opmerken als een sterke operator.

Eddy Duquenne wordt nu als enige verantwoordelijk voor het operationele beleid, terwijl Joost Bert, wiens familie de referentieaandeelhouder is van Kinepolis, verantwoordelijk blijft voor de strategische, conceptuele en projectmatige ontwikkelingen binnen de groep.

Eddy Duquenne (46) is licentiaat toegepaste economische wetenschappen. Hij leidde tussen 1998 en 2007 de Sunparks Groep nv, in tandem met Mark Vanmoerkerke. Die werd dit voorjaar door de familie Vanmoerkerke overgelaten aan Pierre& Vacances.

Duquenne zei gisteren dat hij bij Kinepolis nogal wat gelijkenissen ziet met het parcours dat hij bij Sunparks aflegde. Beide bedrijven opereren in de vrijetijdssector, mikken op de consument en hebben een belangrijke vastgoedcomponent. Naast operationele uitmuntendheid was ook klantenbeleving bijzonder belangrijk, zegt Duquenne.

Toch is het de vraag of Duquenne bij Kinepolis de ruimte zal krijgen om de nodige veranderingen te realiseren. De raad van bestuur wordt er voorgezeten door Hugo Vandamme, een man met een politiek karakter en een bijwijlen eigen agenda. Ook intern heeft Kinepolis in het verleden nooit bewezen dat het een bedrijf is waar de neuzen allemaal in dezelfde richting staan.

Duquenne is ervan overtuigd dat hij met Joost Bert, die een sterke strategische visie heeft, een goede tandem zal kunnen vormen, zoals voorheen met Mark Vanmoerkerke. 'Ik heb Joost zelf voorgesteld om operationeel actief te worden', zei Duquenne gisteren. Duquenne was het afgelopen jaar onafhankelijk bestuurder bij Kinepolis. Hij blijft bestuurder, maar Kinepolis moet wel op zoek naar een andere onafhankelijk bestuurder.

Kinepolis werd sinds zijn beursgang meestal geleid door twee co-ceo's. Naast Joost Bert was dat Florent Gijbels, maar dat was meer een gedwongen 'familiehuwelijk'. Toen de familie Claeys zich vorig jaar terugtrok uit de bioscoopgroep, stapte Gijbels op als gedelegeerd bestuurder. Hij bleef wel lid van de raad van bestuur. (pdd)