België behoort tot het derde Europese landen met de duurste mobiele beltarieven.

Van onze redacteur

Wim De Preter

Een referentiekorf van klassieke gsm-diensten kostte in maart in ons land gemiddeld 36,8 euro, tien eurocent of 0,3 % meer dan in dezelfde maand een jaar geleden. Ons land zakt daarmee van de elfde naar de twaalfde plaats in een vergelijkende ranglijst van 18 Europese landen. De Belgische gsm-prijzen blijven nog net onder het Europese gemiddelde, dat daalde van 38,3 naar 37,9 euro per maand (-1 %). Sinds 2001, het jaar waarin de ranglijst voor het eerst werd opgesteld, zijn de Europese gsm-prijzen met gemiddeld 27,7 % gedaald. In ons land bedroeg de daling maar 16 %.

De ranglijst wordt jaarlijks opgesteld door het Finse ministerie van Communicatie. De gebruikte referentiekorf is gebaseerd op het verbruik van een gemiddeld gezin. Het omvat de prijs van een gsm-abonnement en van een pakket spraak- en sms-diensten. Finland zelf, de thuisbasis van de gsm-fabrikant Nokia, blijft de ranglijst aanvoeren met een gemiddelde maandelijkse kostprijs van maar 17,7 euro. Toch is dat nog 12 % meer dan vorig jaar, als gevolg van de invoering van vaste connectiekosten bij twee Finse operatoren.

De meest uitgesproken dalingen deden zich voor in Luxemburg (-16 % tot 17,9 euro), Nederland (-19 % tot 24,3 euro) en in Oostenrijk (-24 % tot 28,2 euro), die respectievelijk op de tweede, vijfde en zevende plaats staan in de lijst.

Frankrijk verdringt dit jaar Duitsland van de laatste plaats. De gsm-prijzen stegen er met 7 % tot 46,3 euro per maand. Het VK staat op de voorlaatste plaats (+4 % tot 45,2 euro) en wordt voorafgegaan door Duitsland (-5 % tot 44,3 euro). In het algemeen blijkt dat mobiel bellen relatief duurder is in grotere landen.

www.mintc.fi