Touwtrekken om Fortis-bonus
Eerst was er het Fortis-lijk en nu is er de Fortis-bonus (op de foto BNP-topman Baudouin Prot).bloomberg news
Foto: © JOCK FISTICK
Fortis Holding en BNP Paribas waren gisteravond, geflankeerd door de overheid, nog altijd aan het touwtrekken om een rentebonus van 600 miljoen à 700 miljoen euro.

Van onze redacteurDe Fortis-bonus heeft te maken met een lening van Fortis Bank (België) aan Fortis Bank Nederland van 16miljard euro. Bij de overname van Fortis Nederland door de Nederlandse staat was overeengekomen dat Fortis Bank Nederland zijn schuld aan Fortis Bank België zou terugbetalen. Die lening stond tegen een bepaalde waarde in de boeken van Fortis Bank België.

De Nederlandse staat heeft die lening overgenomen waardoor er onverwacht een bonus van tafel valt. De Nederlandse staat is met zijn tripleA-rating een betere debiteur van Fortis Bank Nederland en daardoor mag Fortis Bank België in zijn boeken een hogere waardering inschrijven voor de lening. Het gaat om een bonus die met het nodige voorbehoud voor marktschommelingen geschat wordt op 600 miljoen à 700 miljoen euro.

De hamvraag is aan wie de bonus toekomt. In het protocolakkoord over de verkoop van 75% van Fortis Bank België aan BNP Paribas is er niets van vermeld. Vandaar dat Fortis Holding argumenteert dat zij de eigenaar was van Fortis Bank België en de bonus aan haar toekomt. Fortis zou ook argumenteren dat toen BNP Paribas zijn bod deed op Fortis Bank België, het geen rekening hield met deze bonus. Omgekeerd is BNP Paribas na het opstellen van het protocolakkoord wel teruggekomen om een oplossing te eisen voor een lening met aandelen Fortis als onderpand (bekend als het Fortis-lijk in de kast) van 2,4 miljard euro. Zoals bekend heeft de overheid die kwestie toen ontmijnd. Fortis argumenteert dat BNP Paribas het bestaan van de meevaller nu ook moet erkennen.

Beide partijen raakten niet uit de discussie en sinds maandag onderhandelt de Belgische overheid mee om de zaak te ontmijnen. De overheid wil dat de verkoop van de bank (snel) beklonken wordt. BNP Paribas wil niet afronden voordat het hof van beroep maandag zijn arrest geveld heeft.

Gisteren zat de overheid voor de tweede dag mee rond de tafel. Bij het ter perse gaan van de krant zag het er naar uit dat BNP Paribas langzaam opschuift en erkent dat er een bonus is. De vraag aan wie komt ze toe, ligt veel moeilijker. Voor Fortis is de inzet groot. Het gaat mogelijk om bijna 25cent per aandeel, wat veel is voor een aandeel dat op de beurs 71cent waard is. Vandaag wordt verder onderhandeld en hoopt men te landen. Bedoeling is een globaal akkoord overeen te komen. In dat akkoord zit ook een gifluik (de portefeuille gestructureerde kredieten). Het gifvehikel waarvan Fortis 66% zal bezitten, zal zes bestuurders krijgen: drie voor Fortis, twee voor de staatsholding FPIM en één voor BNP Paribas. Dat Fortis geen meerderheid in de raad van bestuur krijgt, komt omdat de staat Fortis bijspringt voor de financiering via de fameuze lening van 3miljard. Over de waarde van het vehikel wordt ook duchtig gedebatteerd, maar de plussen en de minnen in de discussie heffen elkaar grofweg op, heet het. Ten slotte is er de Interparking-deal. Daar probeert Fortis te bekomen dat als de deal met Vinci nu niet doorgaat, en BNP Paribas straks alsnog een transactie doet, Fortis mee in de meerwaarde kan delen. De parkingbonus bedraagt 200 miljoen wat betekent dat exclusief het gifvehikel er om 900 miljoen gepokerd wordt. Het protest van de Fortis-aandeelhouders heeft blijkbaar indruk gemaakt, zei een waarnemer gisteren.