Vorige week nog maar stonden de werknemers van Telindus in Haasrode aan de klaagmuur over de langzame ontmanteling van hun bedrijf door Belgacom (DS 11januari). Maar veel hebben hun protesten niet uitgehaald. Integendeel, Belgacom lijkt er nog een schepje bovenop te doen. Gisteren kondigde de operator aan dat Ronald Everaert, de voormalige ceo van Telindus, op een zijspoor gezet wordt.

Niet in die woorden weliswaar. Everaert gaat een 'adviserende' rol spelen in plaats van een 'operationele' rol. Hij zal ook niet langer deel uitmaken van het directiecomité van Belgacom. Scott Alcott, ad interim verantwoordelijk voor de diensten die Belgacom aan bedrijven levert, zal tijdelijk ceo van Telindus worden.

Het is duidelijk dat de dagen van Telindus als aparte bedrijfsentiteit geteld zijn. Everaert werd na de overname van Telindus door Belgacom lid van het directiecomité van de operator. Vorig jaar oktober kreeg hij, als onderdeel van een grote managementroulatie, een andere bevoegdheid: 'vice president market development'. Die benoeming werd toen al gepercipieerd als een manier om meer afstand te scheppen tussen Everaert en Telindus. Nu wordt de verwijderingsoperatie dus vrijwel voltooid door Everaert zijn operationele bevoegdheden te ontnemen.

Het is een wat roemloos fin de carrière voor Everaert, die lange tijd een van de meest in het oog lopende Vlaamse managers was. Als directeur van de verzekeraar Mercator viel hij op door participaties te nemen in tal van jonge groeibedrijven, waaronder overigens enkele LDC's, nevenbedrijven van Lernout & Hauspie waarover tijdens het proces zoveel te doen is. Everaert kwam verder in opspraak als verdachte van een opmerkelijke voorkenniszaak, waarvoor hij zowel in eerste aanleg, in beroep als in cassatie werd vrijgesproken.

(rmg)