Verkoop van Distrigas komt aarzelend op gang
Met de gastanker Methania vervoert Distrigas LNG.photo news
Foto: © Yves Smets
Suez aarzelt om het startschot voor de verkoop van Distrigas te geven. Het moederbedrijf liet eerst rondgaan dat tegen vrijdag de indicatieve biedingen binnen moesten zijn. Maar de voorbije dagen stapte Suez daar plots van af.

energie

van onze redacteurHet moederbedrijf Suez had de voorbije weken laten weten dat tegen vrijdag 18januari om 12uur 'smiddags alle indicatieve biedingen op Distrigas binnen moesten zijn.

Het leek erop dat vrijdag voor het eerst duidelijk zou worden wie echt geïnteresseerd is in de overname van Distrigas. Maar de voorbije dagen werd duidelijk dat de Franse nutsgroep haar timing heeft bijgesteld. 18januari bleek niet houdbaar als deadline voor indiening van niet-bindende indicatieve biedingen. Het kan wel eens eind januari worden, was gisteren te horen.

Suez hoeft zich in ieder geval niet veel zorgen te maken over een gebrek aan kandidaat-kopers. De grote interesse in Distrigas heeft alles te maken met de zeer sterke positie van het bedrijf wat de gasbevoorrading van ons land en de gasdoorvoer via België betreft en zijn activiteiten op het vlak van vervoer van en handel in vloeibaar aardgas (LNG).

Het voorbije jaar hebben heel wat Europese energiegroepen geroepen dat ze interesse hadden voor het Belgische gasbedrijf. Dat ging van Enel (Italië) tot RWE en E.on (Duitsland), Nuon (Nederland), Gas Natural (Spanje) tot Centrica (Groot-Brittannië).

Een geïnteresseerde veroorzaakte zelfs een schorsing van het Distrigas-aandeel. Half november vorig jaar schorste de CBFA - de beurstoezichthouder - de beurshandel na de verklaring van de topman van de Franse elektriciteitsgroep EdF, Pierre Gadonneix, in een Duitse krant dat zijn bedrijf een bod zou uitbrengen. Bleek dat de topman van EdF niet zo goed vertrouwd was met de Belgische overnamewetgeving.

Suez moet werk maken van een verkoop van Distrigas omdat het dat beloofd heeft aan Europa. De belofte om de Belgische gashandelaar te verkopen was een van de toegevingen die nodig waren om van de Europese Commissie groen licht te krijgen voor de grote Franse energiefusie tussen Suez en Gaz de France.

Dat komt doordat Distrigas zo goed als de hele gasvoorziening van ons land controleert. Gecombineerd met de Belgische gasbelangen van Gaz de France resulteert dat in een monopolisering van de gasvoorziening van ons land.

De verkoop van Distrigas door Suez moet voor eind maart in de definitieve plooi vallen. Dat heeft de Franse nutsgroep eveneens aan Europa beloofd. Het was bijgevolg tijd dat Suez werk begon te maken van het verkoopproces.

Waarom Suez deze week besloten heeft om de kandidaat-bieders wat meer tijd te geven, is niet duidelijk. De Franse nutsgroep zelf gaf geen reden op.

Een van de heikele punten in de waardering van Distrigas is ongetwijfeld de waarde van een rist doorvoercontracten voor aardgas. Die contracten zitten in het filiaal Distrigas & Co. Maar er is heel wat discussie over de waarde van die contracten. Zo is er een advies van Creg, de regulator van de elektriciteits- en gasmarkt, waarin gesteld wordt dat die doorvoercontracten voor aardgas wettelijk niet thuishoren in Distrigas maar wel bij de gastransportbeheerder Fluxys. Al dan niet Distrigas & Co meenemen in de waardering van Distrigas kan een groot verschil maken. In het verleden werd al een waarde van 900 miljoen euro op het Distrigas-filiaal geplakt. De beurswaarde van heel Distrigas schommelt momenteel rond de 3,72 miljard euro.

Vanaf de zijlijn volgt een andere aandeelhouder van Distrigas overigens met argusogen de aanpak van Suez. Dat is Publigas, een gemeentelijke holding die 31,25 procent van Distrigas in handen heeft. Suez zelf een belang van 57,25 procent in het Belgische gashandelsbedrijf.