Leegloop bij advocaten-oscars
De awards van vorig jaar.rr
Een oplopend aantal topkantoren bedankt voor de Belgian Legal Awards. Het hoge Hollywood-gehalte en het uitgesproken marketingkarakter van het evenement liggen onder vuur. 'Organiseer toch gewoon een ludiek feest.'

advocatuur

van onze redacteur'Ongeloofelijk dat we hier allemaal aan meedoen', zo reageerde een advocaat vorig jaar op de organisatie van de 'Belgische oscars voor de advocatuur'. Dit jaar, bij de derde editie van de legal awards, belooft zijn verbazing geringer te worden. Een toenemend aantal kantoren lijkt het voorbeeld van Allen & Overy te zullen volgen. Allen & Overy nam vorig jaar als enig topkantoor niet deel aan een evenement waar de meeste kantoren toen nog niet durfden voor te passen.

Het showgehalte en volgens velen onvoldoende gemotiveerd karakter van de door Laurent Marlière georganiseerde prijzenorgie lijkt dit jaar tot gevolg te hebben dat velen tot dezelfde conclusie dreigen te komen. De lijst van waarschijnlijke afwezigen - in sommige kantoren is de knoop nog niet formeel doorgehakt - oogt lang. Naast Allen & Overy (dat met zekerheid afwezig zal zijn) gaat het om Loyens & Loeff, Eubelius, Cleary Gottlieb, Laga, Claeys & Engels en Liedekerke.

Als het voorbehoud dat in al die kantoren leeft, zich uit in een njet, rijst er voor de organisatoren een levensgroot probleem. De twijfel die er vorig jaar al was in verband met de credibiliteit zal alleen maar toenemen. 'Welk segment bedien je dan nog', vraagt een advocaat zich af.

Het punt is niet dat de sector Laurent Marlière, die ook bekend is als consultant en als auteur van juridische stukken voor de krant L'Echo, geen feestje gunt, ook al is het niet goedkoop. Een zitje kost 165 euro en de organisatoren zien het liefst dat kantoren meteen een tafel afhuren. Maar sommigen willen er hun naam niet mee verbinden. 'Het is nogal sterk marketinggedreven, we hebben er niet zoveel aan', zegt een advocaat.

Een andere advocaat van een internationaal kantoor zegt niet te zullen deelnemen, maar is milder in zijn kritiek. 'We worden constant gevraagd voor dergelijke feestjes. Vandaag is er een feest in verband met project finance. Als je wilt, kun je constant aan zulke evenementen deelnemen, terwijl ons marketingbudget beperkt is. Ik zeg niet dat we de Belgian Legal Awards definitief afschrijven, maar dit jaar lijkt het niet in ons budget te passen.'

Linklaters, dat vorig jaar de hoofdprijs (kantoor van het jaar) binnenhaalde, zou dit jaar opnieuw deelnemen. Binnen het kantoor zijn de meningen verdeeld. Minstens één partner is zeer enthousiast over het evenement, anderen hebben grote twijfels. 'We kunnen toch moeilijk wegblijven na de prijzen van vorig jaar', zegt een advocaat.

Jozef Slootmans, stafhouder van de Nederlandstalige orde van advocaten bij de Brusselse balie, bekijkt het evenement met lede ogen. 'De stafhouder en de raad van de orde zijn gekant tegen de legal awards en gelijkaardige organisaties, alsmede in het algemeen publicaties van rankings die rechtstreeks of onrechtstreeks gepaard gaan met enigerlei vorm van betaling, verplichte afname van de publicatie dan wel enigerlei vorm van sponsoring', liet Slootmans zijn leden weten.

Slootmans zegt deelneming niet te kunnen beletten maar zegt 'dat wel degelijk zal opgetreden worden indien het beroepsgeheim geschonden wordt of de door het reglement inzake advocaat en de media voorziene beperkingen en vereisten niet worden nageleefd'.

Marlière probeert ondertussen zijn zwaar gesponsord evenement, dat vorig jaar 650deelnemers lokte en dit jaar op 6 maart in Hotel Le Plaza plaatsvindt, meer ernst te geven door bijvoorbeeld de jury uit te breiden. Toch blijft de scepsis groot. 'Marlière kan beter een humoristisch of ludiek feest organiseren. Bijvoorbeeld voor de grappigste e-mail van het jaar of het leukste wachtmuziekje of zo, maar dit gedoe met die prijzen, daar hebben we niet veel aan.'