André Leysen (80)
André Leysen.pn
Foto: © Didier Lebrun
André Leysen genoot, nog voor de overnamestrijd rond de Generale losbarstte, al bekendheid bij het grote publiek als redder van de in 1976 failliet gegane De Standaard en als topman van Agfa-Gevaert. Zijn fortuin had hij gemaakt door de verkoop, in 1970, van Ahlers, het havenbedrijfje van zijn schoonvader dat hij had uitgebouwd tot een vooraanstaande maritieme groep.

Nadat de Generale in de handen van Suez beland was - Leysen zou zowat de enige hoofdrolspeler zijn geweest die aan de overnamestrijd veel geld verdiende - hield hij zich vooral bezig met zijn holding Gevaert. Niet te verwarren met Agfa-Gevaert, waarvan hij zijn belang in 1980 verkocht had aan Bayer in ruil voor een belang in de Duitse chemiegroep. Toen Bayer eind jaren negentig uit Agfa stapte, kocht Leysen trouwens via Gevaert opnieuw een belang in Agfa. Gevaert, dat intussen via verschillende operaties een onderdeel van KBC was geworden, hield in 2006 op te bestaan als aparte juridische entiteit.

Leysen oefende ook nog een aantal bestuursmandaten uit in buitenlandse, vooral Duitse en Nederlandse, bedrijven zoals Bayer, Philips, Hapag-Lloyd en SHV. Hij was als enige buitenlander ook lid van de Treuhandanstalt, die na de val van de Berlijnse Muur belast was met de privatisering van de Oost-Duitse staatsbedrijven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig