Maurice Lippens (64)
Maurice Lippens. pn
Foto: © Bert Van Den Broucke
Maurice Lippens had al ervaring opgedaan bij een hele rist bedrijven - onder meer bij de Generale Maatschappij van België - voor hij in 1981 aan de slag ging bij verzekeraar AG, waarin zijn familie een klein belang had, maar die tot de invloedssfeer van de Generale Maatschappij behoorde.

Twee jaar later kreeg hij er de leiding in handen. Hij dynamiseerde niet alleen het beleid van het wat ingedommelde AG, maar vervlaamste de maatschappij ook door zich te omringen met een aantal jonge, Vlaamse managers zoals Valère Croes, die jarenlang zijn trouwe luitenant zou blijven.

Dat Lippens de verdediging van de Generale Maatschappij op zich nam tegen de aanval van Carlo De Benedetti, kwam onder meer omdat hij AG niet graag in buitenlandse handen zag vallen. Door zijn steun voor het Franse Suez, kocht Lippens als het ware de onafhankelijkheid van AG af: nadat Suez de controle over de Generale verworven had, kreeg hij de vrijheid om AG uit te bouwen tot het huidige Fortis (zie krant van morgen). Suez bleef nog wel tot enkele jaren geleden aandeelhouder van Fortis.

Intussen behoort Lippens samen met Etienne Davignon tot het establishment van het Belgische economische leven. Hij is nog altijd voorzitter van Fortis, en is bestuurder bij GBL en Belgacom.