Brussel belaagd door beer
De Bel-20 viel gisteren opnieuw op als een van de slechtste leerlingen van de klas en zakte 2,5%. Symbolisch voor de lamentabele prestatie sinds de zomer van 2007. Daardoor eist Euronext Brussel de twijfelachtige eer op als een van de weinige beurzen al meer dan 20% verloren te hebben tegenover de vorig piek: het criterium voor een berenmarkt. Anders dan de overige beurzen kon Brussel zich in de loop van de dag niet herstellen.

Wall Street gaf nochtans tekenen van relatieve sterkte, maar in Brussel maakten de kopers weinig haast. Er waren heel wat aandelen die compleet onderuitgingen. De gevreesde negatieve spiraal van steeds lagere koersen lokte paniekverkopen uit.

De Bel-20 viel terug tot 3.801,37 punten, het laagste peil in zestien maanden. KBC ging 6,2 procent achteruit tot 83,49 euro. Dexia zakte 3,7 procent tot 16,78 euro en Fortis werd 2,9 procent teruggezet naar 16,32 euro. De financiële waarden leden blijkbaar nog onder de megaverliezen van Citigroup.

Delhaize was een van de zeldzame stijgers en won 1,2 procent tot 49,41 euro. Mogelijk profiteert het aandeel van de prille sterkte van de dollar. Ondanks de speculatie op een fors lagere beleidsrente steeg de Amerikaanse munt tegenover de euro. Delhaize komt donderdag met omzetcijfers.

Agfa-Gevaert bengelde onderaan met een verlies van 6,4 procent tot 7,50 euro.

Op de brede markt kleurden de technologiewaarden zonder uitzondering rood. Ook in de rest van Europa stond die sector onder druk nadat Intel dinsdag tegenvallende vierdekwartaalresultaten had gerapporteerd en voor 2008 een prognose had gegeven die ver onder de verwachtingen van de analisten bleef.

Zenitel zakte 6 procent tot 2,05 euro. Zetes toonde een verlies van 4,2 procent tot 18,20 euro. Iris liet 4,6 procent liggen op 47,50 euro. Ook Transics (-1,9%), Alfacam (-4,8%), IPTE (-9,5%), Metris (-2,6%) en Barco (-4,1%) slikten verliezen.

Beleggers maken geen onderscheid meer tussen de verschillende branches van de technologiewereld waarin de bedrijven actief zijn.

Een bewijs dat heel wat beleggers nu simpelweg verkopen in een waas van angst. Dat is zoals bekend een slechte raadgever. Wie zijn verstand gebruikt, is nu op koopjesjacht. Zolang het maar niet op krediet is.