Chipproducent Intel voldeed niet aan de verwachtingen van Wall Street. Het aandeel ging 15 procent lager.

ELECTRONICA

De nettowinst over het vierde kwartaal, waarin de belangrijke eindejaarsverkopen zitten, steeg tot 2,27 miljard dollar of zo'n 38 dollarcent per aandeel. Een jaar eerder was dat nog 1,5 miljard dollar of 26 dollarcent. De omzet steeg met 10,5 procent tot 10,7 miljard dollar.

Ondanks de vooruitgang hadden analisten meer verwacht, de winstsprong van 51 procent werd zelfs helemaal genegeerd. Zij gingen uit van een winst van 40 dollarcent per aandeel op een omzet van 10,8 miljard dollar. Intel zelf had eerder gezegd dat de omzet dit kwartaal zou uitkomen tussen de 10,5 en 11,1 miljard dollar.

'De competitieve positionering is sterker dan ze de laatste jaren ooit geweest is', zei analist Ashok Kumar van CRT Capital Group. 'Ik zou het zwakkere resultaat wijten aan een algemene macro-economische vertraging. Het is niet dat de vraag naar beneden tuimelt, we zien gewoon wat meer zwakte dan de normale seizoenspatronen.'

Ook Intel zelf zinspeelde daarop. Financieel directeur Stacy zei dat hij 'een beetje bezorgd' was over de Amerikaanse economie en dat het geboekte resultaat vragen deed rijzen over de impact van die economie.

Intel-ceo Paul Ottelini zag het anders. Hij zei dat hij vorige week nog op de Consumer Electronics Show met mensen over de hele wereld had gesproken en dat hij geen enkel teken van recessie had gezien. 'Je spreekt met 'experts' die zeggen dat de wereld naar de vodden gaat en je maakt je daar zorgen over. Maar momenteel zien we niets aan de horizon dat daar op wijst. Het is natuurlijk wel onverstandig om niet voorzichtig te zijn.'

De teleurstelling van gisteren kan het sterke momentum waarop Intel surft, wel breken. Nadat het bedrijf in 2006 te lijden had onder de felle concurrentie van AMD, wist het vorig jaar marktaandeel terug te winnen. Dat gebeurde vooral op de markt van de servers, waar hogere marges te rapen vallen dan op gewone pc's.

De chips van Intel drijven momenteel zowat 80 procent van alle personal computers ter wereld aan en het bedrijf doet zijn uiterste best om ook nieuwe markten aan te boren voor zijn producten, zoals bijvoorbeeld settopboxen.

In zijn val op de beurs sleurde Intel zowat de hele technologiesector met zich mee. De slechte resultaten van het bedrijf zouden wel eens de voorbode van een algemene en langdurende malaise kunnen zijn, zo is de redenering onder beleggers. Zowel AMD, Dell, Cisco als Hewlett-Packard gingen allemaal lager. Apple, dat gisteren verschillende nieuwe producten introduceerde, moest bijna zes procent prijsgeven. Research In Motion, de producent van de Blackberry, ging ruim vijf procent achteruit. Het idee dat technologie-aandelen een veilige haven zijn in tijden van kredietcrisissen, werd daarmee definitief van tafel geveegd. (fpe)