financiEn

Duizenden schulden weldra uitgewistOp 27 juli van dit jaar zullen heel wat schuldvorderingen automatisch vervallen ten gevolge van verjaring. Zo schrijft de Franstalige krant La Libre Belgique. De nieuwe situatie is een gevolg van een wet die al werd goedgekeurd op 27 juli 1998 en nu, tien jaar later, in voege treedt. Vóór deze datum verjaarden persoonlijke schulden slechts na dertig jaar. Sinds 1998 is het echter zo dat als een schuldeiser gedurende tien jaar vergeet zijn schuldenaar eraan te herinneren dat die hem nog geld moet, die schuldenaar de verjaring kan inroepen en weigeren de schuld te vereffenen. De verjaring kan niettemin nog worden onderbroken door een erkenning van de schuld door de schuldenaar, vóór de uiterste limietdatum van 27 juli. (belga)

energie

'Opec pompt genoeg olie op'

algiers 'Er is genoeg olie in de markt', zegt Chakib Khelil, de Algerijnse minister van Olie en in 2008 tevens de voorzitter van de Opec. Het ziet er dus niet naar uit dat de Opec snel de productie zal opdrijven. Dat de olieprijs vorig week even door de magische grens van 100 dollar brak, heeft volgens Khelil alles te maken met problemen in Nigeria en Pakistan. 'Aangezien de Amerikaanse economie het minder doet, zal de vraag sowieso afnemen.'

(bloomberg)

transport

Nieuwe treinstaking in Duitsland afgewend

berlijn Ondanks eerdere dreigementen vatten de Duitse treinbestuurders vandaag nog geen staking van onbepaalde duur aan. Dat heeft minister van Transport Wolfgang Tiefensee zaterdag meegedeeld. De vakbond GDL heeft echter nog geen akkoord bereikt met Deutsche Bahn. De onderhandelingen worden deze week voortgezet.

Het sociaal conflict is het ergste in de geschiedenis van de Duitse spoorwegen en weegt al maanden op het treinverkeer bij onze oosterburen. GDL, een kleinere vakbond die pleit voor aanzienlijke loonsverhogingen, wil afzonderlijk onderhandelen met de directie van Deutsche Bahn. De maatschappij wil niet toegeven aan die eis. (afp)