De Amerikaanse koffieketen Starbucks moet van een rechter in Californië 106 miljoen dollar (68,6 miljoen euro) aan fooien en rente terugbetalen aan werknemers. De fooienpot werd volgens de rechter onrechtmatig verdeeld onder de zaakvoerders van de koffiehuizen.

Het hof in San Diego gaf een werknemer van een Starbucks-zaak in de badplaats La Jolla gelijk. Die trok in 2004 naar het gerecht om het bedrijf aan te klagen wegens de volgens hem onrechtmatige verdeling van de fooien van klanten onder de zaakvoerders. In 2006 konden andere zich werknemers achter de klacht scharen. 'Ik voel me gesteund', aldus Jou Chou. 'Fooien zijn echt wel een hulp voor de werknemers die de laagste lonen krijgen. Starbucks zou de supervisors beter een beetje beter betalen in plaats van geld uit de fooienpot te graaien.'

De advocaten van de werknemer haalden tijdens de zitting aan dat Starbucks de wet had overtreden door de zaakvoerders te laten genieten van de fooien in plaats van de werknemers meer te betalen.

In haar uitspraak verplichtte rechter Patricia Cowett het bedrijf uit Seattle de Starbucks-werknemers 87miljoen dollar fooien te betalen en 19miljoen dollar aan rente. Het geld moet verdeeld worden over de ongeveer 100.000 voormalige en huidige werknemers van Starbucks. Hoe dat moet gebeuren is nog niet duidelijk.

De Amerikaanse koffieketen gaat in beroep. Een woordvoerster van Starbucks noemt de uitspraak in strijd met de wet en bovendien 'fundamenteel oneerlijk'. 'Deze zaak werd aangespannen door een individuele werknemer en ondanks de vraag van Starbucks werden de belangen van de zaakvoerders niet vertegenwoordigd in de rechtzaak.'

Starbucks stelt in de Verenigde Staten meer dan 135.000 baristas, zowat de sommeliers van de koffie, tewerk. Het vonnis komt net nu het bedrijf in volle strijd is om zijn activiteiten in de Verenigde Staten te doen herleven. Nu de economie er vertraagt, de energie- en melkprijzen de pan uit rijzen en de concurrentie groter wordt, heeft Starbucks alle moeite van de wereld om de zaken draaiende te houden. Starbucks is in meer dan dertig landen aanwezig en telt in totaal zo'n 15.000 koffiehuizen. 11.000 daarvan zijn in de Verenigde Staten zelf gevestigd en de meeste in Californië. ( adg )