Minister Fientje Moerman heeft eergisteren in Vietnam een goed woordje gedaan voor brouwer Inbev.

consumptie

van onze redactrice

in vietnam

karin de ruyter

Inbev kijkt al jaren naar Vietnam. De markt is er zo'n 15 miljoen hectoliter groot, anderhalve keer de Belgische markt. De Vietnamese markt kent een groei van zo'n 8 procent per jaar, evenredig met de groei van het bruto binnenlands product. Belgische bronnen in Vietnam zeggen dat Inbev de zaken er erg onhandig heeft aangepakt door meteen een overname van Sabeco, de grootste Vietnamese brouwer, voor te stellen. Terwijl de Vietnamezen helemaal niet van plan zijn om Sabeco, dat in staatshanden is, te verkopen. In het dossier zou Inbev weinig diplomatisch tewerk gegaan zijn, luidt het in Belgische kringen in Hanoi. Enige diplomatieke tussenkomst op hoog niveau was nodig.

Tijdens een ontmoeting met Cao Viet Sinh, de Vietnamese viceminister van Planning en Investering, kaartte Fientje Moerman in het kader van de Vlaamse economische missie naar Vietnam het dossier aan. Ze vroeg hem om te bekijken wat mogelijk was voor Inbev, 'niet als fusie of overname, maar onder een of andere vorm van samenwerking'. Daarbij refereerde ze impliciet naar de weinig diplomatische aanpak van Inbev.

De viceminister antwoordde redelijk vrijblijvend dat hij zelf een groot liefhebber is van Belgisch bier, en dat hij het dus alleen maar zou toejuichen als er via een of andere samenwerkingsformule meer van te verkrijgen zou zijn in Vietnam.

Inmiddels is Inbev volledig afwezig op de Vietnamese markt. Wel prominent aanwezig zijn Heineken, het Singaporese Tiger - een joint venture met Heineken - en Carlsberg. Voor Sabeco is binnenkort een dergelijke gedeeltelijke privatisering gepland. Volgens een recent artikel in de Vietnam Investment Review investeert Sabeco momenteel al volop in de uitbreiding van zijn capaciteit, die tegen 2009 acht miljoen hectoliter zou moeten bedragen. Inbev wilde geen commentaar geven.