BEURZEN MAKEN HANGMATGRAFIEK
Foto: © ivan put
Onmiddellijk na de beursopeningen doken de koersen in Europa lager en even zakte de Bel-20-index zelfs tot 1,8 procent verlies, maar vooral door Wall Street kwam er een herstel in de namiddag. De producentprijzen stegen niet, waardoor er toch weer wat hoop rees op een (Amerikaanse) renteverlaging. Daardoor eindigden ook de meeste Europese beurzen zelfs nog met mooie winsten.

Van zwaar verlies nog dezelfde dag op winst eindigen is meestal een signaal van verdere sterkte. Blijkbaar hebben toch heel wat beleggers hoogtevrees. De schrik blijft erin zitten en dat is goed nieuws, want dat toont aan dat het sentiment niet te optimistisch is, in tegenstelling met wat je zou denken bij de recordkoersen van de voorbije weken. Dat maakt de kans op een snelle, forse terugval kleiner.

Op de daggrafiek uit zich dat in een soort 'hangmatgrafiek', waarbij de koers in het begin van de dag snel lager gaat en pas op het einde snel toch weer (nog) hoger klimt. Daarmee is niet gezegd dat beleggers nu zomaar in hun hangmat kunnen kruipen terwijl ze de koers laten oplopen. Meer dan vroeger is het werken geblazen om een goede aandelenselectie te maken. Exemplarisch is misschien de Bel-20 gisteren, waar de zware aandelen het meer en meer moeten afleggen na een lange sterke hausse.

De Bel-20 verloor 0,2 procent tot 4.667,12 punten. Boosdoener was Fortis, dat 1,92 procent moest prijsgeven. Eerder op de dag verloor Fortis zelfs 3,9 procent. De bank en verzekeraar heeft in de eerste drie maanden van het jaar een nettowinst van 1,167 miljard euro behaald, 12 procent minder dan vorig jaar en ongeveer 1 procent onder de marktconsensus.

Ook Umicore was een opvallende daler. Na de recente koershausse als reactie op de ambitieuze jaardoelstellingen verloor het aandeel vrijdag 1,3 procent tot 154,66 euro. En Inbev zakte alweer 1,8 procent na donderdag 3 procent te hebben verloren. 'Winstnemingen', zo luidt het.

Brantano zag zijn omzet over het eerste kwartaal van 2007 positief evolueren tegenover vorig jaar, maar benadrukt de positieve invloed van het goede weer in maart en de forse investeringen in marketing. Dat is goed voor de omzet, maar weegt op de winst.

Bij Option moet financieel directeur Frederic Convent om gezondheidsredenen opstappen. Option won 0,5 procent tot 12,74 euro.