De opkomst van high definition-televisie is niet meer te stoppen. Steeds meer televisieschermen worden verkocht waarop men HD-films kan bekijken. Daarnaast worden nu ook hele tv-programma's in hoge resolutie uitgezonden. Naast de overgang naar HD-tv maken tv-studio's nog een andere grote verandering door: filmbanden worden verleden tijd, aangezien alle beeldmateriaal wordt opgeslagen op een harde schijf. Zo wordt het ook veel eenvoudiger om bepaalde beeldfragmenten achteraf op te zoeken.

Een Belgisch bedrijf dat van die twee trends profiteert, is EVS. EVS werd opgericht in 1994 en is gevestigd in Luik. Vorig jaar haalde het bedrijf een omzet van 85miljoen euro en een winst van 36,9miljoen. EVS is heel winstgevend (brutomarges van 65procent) en keert dan ook een behoorlijk dividend uit voor een snel groeiend technologiebedrijf. Vorig jaar bedroeg het dividend 1,68euro per aandeel, wat neerkomt op een dividendrendement van 3%.

Afgelopen donderdag kwam EVS met resultaten over het eerste kwartaal en die waren volgens de verwachtingen. De omzet daalde met 1% tot 19,9miljoen euro en de winst per aandeel bleef stabiel op 0,63euro. Op de analistenmeeting die volgde, was het management van EVS optimistisch. 2007 is een overgangsjaar voor het Waalse bedrijf, aangezien de belangrijkste klanten van EVS het bedrijf inschakelen voor hun sportuitzendingen. De grote sportevenementen vallen meestal in even jaren en zo waren 2004 en 2006 sterke jaren. 2008 wordt met de Olympische Spelen in China dus misschien weer een grand cru-jaar voor EVS. Het management gaf geen concrete toekomstvooruitzichten, maar het feit dat de eerste Chinese orders binnenlopen, is alvast hoopgevend voor de tweede jaarhelft van 2007 en geheel volgend jaar.

Nog voor de resultaten bekend werden gemaakt kreeg EVS, dat een marktkapitalisatie heeft van 750miljoen euro, voor het eerst ook aandacht van een Engelse broker. Cazenove schreef een groot rapport waarin hun analist stelde dat in zijn basisscenario het bedrijf minstens 66euro waard was en - indien men iets optimistischer is - men dicht bij de 100euro per aandeel komt. De koers ging prompt fors hoger vóór de resultaten en ook na de resultaten steeg ze verder tot 55euro per aandeel. Ter vergelijking: begin mei noteerden we nog 48euro per aandeel. Het kan snel gaan op de beurs.

Hoe zit het met de waardering van EVS? EVS is nog nooit een echt goedkoop aandeel geweest aangezien het de afgelopen tien jaar zeer sterk groeide en beleggers dus ook bereid zijn om een hogere koerswinst te betalen. Momenteel betalen we voor EVS 18keer de verwachte winst van 2008.

Xavier Vandoorne schreef op 16september 2006 in deze column dat hij het aandeel onder de 37euro zou proberen op te pikken. De verwachting was toen dat kortetermijnbeleggers waarschijnlijk wel teleurgesteld zouden zijn met het overgangsjaar 2007 en de koers dus lager zouden sturen. Tien maanden later stellen we vast dat beleggers duidelijk al anticiperen op een sterk 2008 en het aandeel fors hoger stuurden. Tegen koersen boven 55euro per aandeel lijkt EVS ons te behouden. Het kan echter snel gaan op de beurs en mochten we weer richting 40euro gaan in een algemene marktcorrectie, dan lijkt een koopzone tussen de 37 en 43euro zo gek nog niet.

Nic Van Broekhoven is fund manager bij I-Methods/Foyer Patrimonium.