Bankverzekeraar Fortis blijft voorlopig zwijgen over zijn plannen in de biedstrijd om ABN Amro. De knagende onzekerheid bij de beleggers overschaduwde gisteren de kwartaalcijfers van Fortis en duwde de beurskoers verder omlaag.

BANKEN

Van onze redacteur

Nico Tanghe

Fortis publiceerde gisterochtend cijfers over het eerste kwartaal. Maar tijdens de telefonische persconferentie wilde financieel directeur Gilbert Mittler niet ingaan op vragen over ABN Amro. Hij las een korte verklaring voor waarin hij beloofde dat Fortis in elk geval voor 27 mei met een toelichting zal komen, zoals bepaald in de Nederlandse wet. En als ABN Amro voor die datum een buitengewone aandeelhoudersvergadering houdt, wellicht nog eerder.

De zwijgzaamheid van Fortis viel niet in goede aarde bij analisten en beleggers, die zich heel wat vragen stellen over de impact van een mogelijke kapitaalverhoging op de aandelenkoers van Fortis. Want als Fortis de biedstrijd om ABN Amro wint, dan zal de overname veel geld kosten.

Volgens analisten zou Fortis 15 tot 23 miljard euro moeten ophalen, afhankelijk van de onderdelen die worden overgenomen (kantorennet in Nederland, vermogensbeheer en private banking, red). Hoe Fortis dat ook doet - via een aandelenemissie of het aangaan van extra schulden via een achtergestelde lening - het zijn enorme bedragen voor de bankverzekeraar en het is goed voor bijna de helft van de huidige beurswaarde (43 miljard euro).

De vrees van de markt is dat Fortis te veel gaat betalen voor ABN Amro of zelfs dat, in het ergste geval, een rivaliserende bank van de kapitaalverhoging zal gebruik maken om een belangrijke positie op te bouwen in de bankverzekeraar. Waardoor Fortis in één klap van jager in prooi zou kunnen veranderen.

Binnen Fortis maakt men zich sterk dat de soliditeit van het financieringsplan en de overduidelijke economische logica achter de operatie de markt straks zal overtuigen van het tegendeel. Maar zolang er geen formeel bod op tafel ligt, kan de Belgisch-Nederlandse groep dit niet echt hard maken met cijfers en feiten.

Het zou voor het consortium immers niet verstandig zijn om in dit keiharde pokerspel eerder dan nodig in de kaarten te laten kijken. Met als gevolg dat Fortis gisteren met lede ogen moest aanzien dat uitlekte dat een opsplitsing van ABN Amro drie jaar zal kosten. Met name de opdeling van de Nederlandse activiteiten, tussen Fortis en Royal Bank of Scotland, zal volgens het consortium veel tijd in beslag nemen.

Opsplitsen betekent immers niet alleen dat klanten, werknemers, systemen en kantoren verdeeld moeten worden, maar ook het kapitaal en de schulden. Dat is een gigantische operatie, die omzichtigheid vereist en op veel terreinen tot discussies kan leiden. Wie draagt bijvoorbeeld de risico's ?

Hoewel Barclays ook delen van ABN Amro Nederland wil opsplitsen en integreren, was het uitlekken van de lange overgangsperiode gisteren niet bevorderlijk voor het beleggersvertrouwen in de plannen van het Fortis-consortium. Want hoe langer de onzekerheid duurt, hoe moeilijker het wordt om de goede medewerkers en klanten van ABN Amro aan zich te binden.

Volgens analisten zal de beurskoers van Fortis daarom blijven slabakken tot er antwoorden komen op de vele vragen. Gisteren zakte het aandeel opnieuw 1,9procent tot 32,7 euro.

De kwartaalwinst van 1,17 miljard euro was nochtans in lijn met de verwachtingen. Al vonden analisten dat de lage belastingen de cijfers van Fortis kunstmatig opsmukten. De nettowinst van de bankpoot daalde met 12,8 procent tot 903 miljoen euro. De winst bij de verzekeraar steeg bijna 4 procent tot 352 miljoen euro. Fortis haalt nu 25 procent van de winst buiten de Benelux en blijft erbij dat tegen 2009 op te krikken tot 30 procent.