Indufin stopt 4miljoen in Vindevogels Vemedia, apothekers en dokters nog eens 6,46miljoen.

Yvan Vindevogel, destijds de co-oprichter van Omega Pharma, mikte op 15miljoen euro vers geld om zijn OTC-bedrijf - voorschriftvrije geneesmiddelen en geneesmiddelen waarvan het patent vervallen is - uit te bouwen. De nieuwe aandelen werden aangeboden aan 'aangezochte investeerders' in België en Nederland, onder wie dokters, apothekers en vermogende particulieren.

In totaal werden meer dan 53.000 potentiële beleggers aangeschreven. Vemedia is voorlopig vooral actief in Nederland, maar sprak naast Nederlandse partijen vooral Belgen aan. Ook durfkapitaalgroepen werden benaderd. Indufin (De Eik, Luxempart) stopt 4miljoen in Vemedia. Het participeert onder meer ook al in de milieugroep Waterleau van Luc Vriens en omvat elf participaties.

De aandelen werden tegen 2,31euro per aandeel uitgegeven. Daar komen er 4.530.590 nieuwe bij. Er worden geen bestaande aandelen verkocht omdat de vraag onvoldoende hoog was. Wie aandelen vroeg, krijgt ze.

Vemedia is in Nederland de nummer drie op de OTC-markt, na Bayer en Chefaro, dat deel uitmaakt van Omega Pharma. In België kocht Vemedia vorig jaar Axopharma en Abc Chemicals. Over de eerste negen maanden van 2006 realiseerde Vemedia een geconsolideerde omzet van 16,1miljoen euro, waarvan 6,7miljoen van Viatris. (pdd)