'Dit is geen goedkope reclamestunt'
blg
Foto: © ERIC VIDAL
PETER CAFMEYER, advocaat Een jurist daagt de stakers op de luchthaven voor de rechtbank.

Op vrijdag 13april legde een staking van een paar tientallen brandweerlui en veiligheidsmensen de volledige luchthaven van Zaventem lam. Cafmeyer verzamelt de klachten van de misnoegde reizigers en trekt naar de rechtbank.

Is dit geen goedkope reclamestunt?

Dat wordt mij nu constant gevraagd, maar ik ben er niet mee naar de pers gestapt. Het misbruik van het stakingsrecht houdt mij al een hele tijd bezig. Ik was zelf ook een van de gedupeerden van de staking en ben met de mensen aan de praat geraakt. Zo is de bal aan het rollen gegaan. Ik heb geen enkel probleem met het stakingsrecht, maar je mag niet overdrijven. Voor een maaltijdcheque gijzel je niet zomaar 26.000 mensen.

Waarop baseert u uw klacht?

Op artikel1382 van het burgerlijk wetboek. Dat bepaalt dat schade uit een fout vergoed moet worden als een oorzakelijk verband tussen beide kan worden aangetoond. In dit geval hebben de stakers het stakingsrecht misbruikt. Ik moet de stakers individueel dagvaarden omdat vakbonden geen rechtspersoonlijkheid hebben.

Hoeveel klachten hebt u al binnen?

Voor ik in het nieuws kwam, had ik al tweehonderd klachten binnen. Vanmorgen (vrijdag, red.) zijn er in één klap honderd bijgekomen. Het opstellen van de dagvaarding wordt nog een hele klus. België kent geen class action, waardoor elke schade afzonderlijk moet begroot worden.

(cv)

www.advocava.be