Waar moet het heen met Ahold? Die vraag werd gisteren opnieuw in de actualiteit gekatapulteerd nadat de supermarktgroep onverwacht het ontslag had aangekondigd van zijn topman, de Zweed Anders Moberg. Volgens de raad van commissarissen is 'het moment gekomen voor een wijziging aan de top, nu Ahold in een volgende ontwikkelingsfase terechtkomt'. Het contract van Moberg liep tot 2008 en was hernieuwbaar.

Moberg wordt op 1juli tijdelijk opgevolgd door financieel directeur John Rishton, die in 2005 van British Airways naar Ahold overstapte. Eind dit jaar moet er meer duidelijkheid zijn over een definitieve opvolging.

Moberg - ex-Ikea, ex-Home Depot - is de opvolger van Cees van der Hoeven, die opstapte na het boekhoudschandaal dat Ahold in 2003 aan de rand van de afgrond bracht. Zijn aanstelling verliep niet zonder slag of stoot: aandeelhouders gingen niet akkoord met zijn miljoenensalaris, terwijl Aholds dochterbedrijf Albert Heijn mensen moest ontslaan. Uiteindelijk leverde Moberg een stuk van zijn loon in. Wel betaalt Ahold zijn topman nu een afscheidsvergoeding van een volledig jaarsalaris plus een bonus. Vorig jaar verdiende hij, inclusief een bonus, 3,7miljoen euro. Hij bezit volgens het jaarverslag 400.000 aandelen en 1,2miljoen opties.

De Zweed kweet zich wel behoorlijk van zijn opdracht om de groep opnieuw op het goede spoor te krijgen. Hij verkocht dertig dochterbedrijven en bouwde met de opbrengst de schuldenlast af. De beurskoers, die na het schandaal was ingestort, verdubbelde tijdens zijn bewind. Maar Moberg maakte de klus niet af. Het Amerikaanse USFoodservice, waar in 2003 de boekhoudfraude plaatsvond, moet nog worden afgestoten. De verkoopprocedure is in volle gang, wat de plotse aftocht van de topman des te merkwaardiger maakt. Mogelijk hield hij er een andere visie op na dan de raad van commissarissen.

Het nieuws over zijn vertrek voedt ook opnieuw de geruchten over een fusie met Delhaize. Gesprekken tussen beide bedrijven werden eerder stopgezet omdat er geen overeenstemming kon worden bereikt. Maar aan de kant van Delhaize is de deur nooit helemaal dichtgegooid. Het aandeel Ahold sprong eerst 2,6procent omhoog, maar zakte later weer in. Bij de slotbel was er zelfs een miniem verlies van 0,1procent. (rmg)