Vanaf februari wil Alfacam een muziekprogramma in 3D gaan uitzenden op Exqi Culture.

Hoewel de eerste 3D-televisietoestellen nog op de markt moeten verschijnen, is Alfacam van plan om al vanaf medio volgende maand een programma in 3D te gaan uitzenden. Het gaat om een nieuwe muziekshow die Studio 3 werd gedoopt en die te bekijken valt op Exqi Culture, een van de digitale kanalen van Alfacam. Wie niet over een 3D-toestel en het bijbehorende brilletje beschikt, en dat zal in de eerste dagen waarschijnlijk iedereen zijn, kan het programma in 2D volgen op het eveneens digitale Exqi Plus.

‘We zijn er inderdaad zeer vroeg bij, maar die technologie komt er sowieso aan', zegt woordvoerder Sven Verresen. ‘Onze ceo, Gabriël Fehervari, is zelf ook erg geïnteresseerd in dat soort nieuwe innovaties.'

Naast Exqi is het nieuwe programma ook aan een aantal buitenlandse zenders verkocht, maar welke dat precies zijn, wil Verresen nog niet onthullen. Om op de technische doorbraak van 3D voorbereid te zijn, heeft het bedrijf uit Lint ook net zijn eerste grote regiewagen met stereocamera's uitgerust. Dat is meteen ook de eerste 3D-tv-wagen van dat kaliber in de wereld. Alfacam is met verschillende grote fabrikanten van tv-toestellen aan het onderhandelen om het project mee te ondersteunen.

In de VS hebben onder meer de sportzender ESPN en de satellietzender DirectTV al plannen bekendgemaakt om met 3D-tv te beginnen. De eerste 3D-uitzending op ESPN wordt de openingsmatch van het WK voetbal op 11 juni.