Luchtvaartinfrastructuur: 38ste plaats op 130

Vooral het feit dat België relatief weinig luchthavens heeft, zorgt voor een relatief lage score op dit onderdeel. Maar de kwaliteit van de luchtvaartinfrastructuur is wel oké, net als het aantal aanwezige luchtvaartmaatschappijen.

Toeristische infrastructuur: 41 op 130

Vooral voor het aantal hotelkamers en het aantal geldautomaten die Visa aanvaarden, scoort België maar matig.

Affiniteit met toerisme: 44 op 130

Onze openheid tegenover buitenlandse toeristen valt nog mee (23ste). Maar zakenmensen worden slechts zelden overtuigd om een toeristisch vervolg te breien aan hun zakenreisje naar ons land (83ste).

Beleidsaandacht: 91 op 130

De Belgische overheden maken geen prioriteit van een toeristisch beleid, zegt het WEF. Ons land zou doeltreffender op de kaart gezet kunnen worden als merk, en we zijn te weinig aanwezig op toeristische beurzen. De overheid geeft ook relatief weinig geld uit aan toerisme.

Natuurlijke rijkdommen: 119 op 130

De natuur en de variatie aan fauna en flora zijn niet bepaald de grootste troeven van ons land als toeristische trekpleister. We hebben ook heel weinig beschermde natuurgebieden.

Prijzen: 122 op 130

Het grootste nadeel van België als toeristische bestemming: het is duur. Wat betreft de belastingdruk staan we op de voorlaatste plaats. Niet alleen brandstof is duur in België, ook door het algemeen prijsniveau in ons land zijn we weinig concurrentieel.