Het opvoeren van de arbeidsmobiliteit staat hoog op de politieke agenda. Het staat in de beleidsverklaring van de federale interim-regering en het zorgt voor druk politiek verkeer tussen de drie regionale regeringen.

Nauwelijks een half jaar geleden sloten de drie regionale arbeidsdiensten (VDAB, Forem uit Wallonië en Actiris uit Brussel) een samenwerkingsakkoord. De speciale vzw Synerjob moet de interregionale krachtenbundeling gestalte geven.

Volgens Leroy kunnen de knelpunten op de verschillende arbeidsmarkten zo beter worden aangepakt. 'Wallonië en Brussel kampen met hoge werkloosheidscijfers, vooral bij jongeren. In Vlaanderen ondervinden veel bedrijven moeite om voldoende kandidaten te vinden voor hun openstaande vacatures. Gewestoverschrijdende initiatieven kunnen soelaas helpen brengen.'

Concreet zal de VDAB 6.000 vacatures zoeken bij Vlaamse bedrijven voor werkzoekenden uit Brussel en Wallonië. Omgekeerd engageert de Waalse arbeidsdienst Forem zich om jaarlijks 50.000 Waalse werklozen 'klaar te stomen' voor een sollicitatie op die 6.000 Vlaamse jobaanbiedingen, onder meer via taalopleidingen Nederlands.

Voor de Brusselse arbeidsdienst Actiris geldt hetzelfde voor 6.000 Brusselse werklozen, bestemd voor 1.000 vacatures in de Vlaamse rand rond de hoofdstad. In Brussel krijgen de werklozen sinds vorig jaar al een selectie aangeboden van vacatures uit de twee andere regio's.