Vinnof investeerde de afgelopen twee jaar 14miljoen euro in 86startende ondernemingen.

Beleid

Van onze redactriceSinds de start, twee jaar geleden, heeft het Vlaams Innovatiefonds (Vinnof) al in 86Vlaamse innovatieve ondernemingen geïnvesteerd. In totaal werd er meer dan 14miljoen euro risicokapitaal ter beschikking gesteld van starters uit verschillende sectoren. Vinnof legde gisteren zijn activiteitenverslag voor.

Het fonds beschikte aanvankelijk over een budget van 75miljoen euro over een periode van vijf jaar. Een derde daarvan ging inmiddels naar het NRC-fonds, dat zich toelegt op financiering van innovatieve projecten van zeer lange termijn. Het fonds zit naar eigen zeggen op schema wat de financiering betreft.

Tot nu toe werden al meer dan 300 dossiers ingediend. Minder dan een derde geraakte door de selectieprocedure. Bart De Smet, business unit manager van PMV-kmo, blikt tevreden terug op de afgelopen twee jaar. 'Maar het kan altijd beter', zegt hij. 'Vroeger klaagden ondernemingen dat er geen aanbod was aan fondsen, nu is dat er wel.' Het aanbod lijkt momenteel groter dan de vraag. Dat ligt volgens De Smet meer aan de kwaliteit van de dossiers dan aan de hoeveelheid aanvragen die het fonds binnenkrijgt. Vinnof biedt drie verschillende financieringsproducten aan startende ondernemingen aan. Veertig procent van het budget ging tot nu toe naar het zogeheten zaaikapitaal, het belangrijkste product van Vinnof waarmee ook het meeste geld vergaard kan worden. Daarom zijn de criteria veel strenger dan voor de twee andere producten, de incubatiefinanciering en projectfinanciering. Voor zaaikapitaal liepen tot eind 2007 166 aanvragen binnen, waarvan er uiteindelijk 18geselecteerd werden. 'De slaagkans van tien procent is nog altijd hoger dan wanneer je in de privésector naar kapitaal zoekt', zegt De Smet. Toen het project in maart 2006 gelanceerd werd, was de toeloop bijzonder groot, waarna het aantal aanvragen wat terugliep. 'Maar de afgelopen twee maanden kwamen al 25aanvragen binnen voor zaaikapitaal', aldus De Smet. 'We krijgen almaar meer naambekendheid.'

Een brede waaier aan startende ondernemingen deed inmiddels beroep op het fonds. Het gros van de investeringen ging naar ondernemingen in de software-industrie, de farmaceutische industrie en de sector van industriële goederen en diensten. Zo keurde Vinnof onder meer dossiers goed voor zaaikapitaal bij Life!TV, een Vlaams tv-station opgericht door Stefan Ackermans en Wim Weetjens, en het Gentse BroCap, dat gespecialiseerd is in de herontwikkeling van zwaar vervuilde sites.

Vinnof benadrukt dat het geen subsidieorgaan is. Het fonds investeert met de bedoeling op termijn zelf rendement te halen uit de meerwaarden die worden gerealiseerd als het uit de onderneming stapt. Dat doet het via kapitaalparticipatie, een achtergestelde lening of een mengvorm van die twee.

Het Vlaams Innovatiefonds werd in 2006 door de toenmalige Vlaamse minister van Economie, Fientje Moerman (Open VLD), uit de grond gestampt. Het fonds moet het gebrek aan durfkapitaal in Vlaanderen aanpakken en een serieuze steun in de rug zijn voor innovatieve ondernemingen. Hoewel innovatieve bedrijven de spil zouden moeten zijn van onze economie, stuiten starters nog te vaak op een njet van privé-investeerders, die met te weinig geld over de brug komen. Vinnof is opgericht als dochter van de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Het fonds werd opgericht naar analogie met andere financieringsinstrumenten voor kmo's, zoals onder meer de Winwinlening of het Arkimedesfonds.