Energie

Opec verdeeld over olieproductieDe Opec lijkt verdeeld over de vraag of de olieproductie nu wel of niet verlaagd moet worden. Verschillende ministers spraken zich bij hun aankomst in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen uit voor het handhaven van het huidige productieniveau, maar anderen zeiden het liefst een verlaging te zien.

Het raadgevend orgaan van de Opec, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, zal alvast aanraden om de productie van olie ongewijzigd te laten. Dat verklaarde althans de Iraanse minister van Olie, Gholam Hossein Nozari, gisteravond.

De president van de Opec zei eerder op de dag dan weer een voorstander te zijn van een verlaging van de olieproductie en wel omdat volgens hem de vraag naar olie de komende tijd wereldwijd zal dalen.

De organisatie van olie-uitvoerende landen komt vandaag in Wenen bijeen. (afp, reuters)

Vastgoed

Nieuwbouw 21 procent duurder in vijf jaar

Brussel Het bouwen van een nieuwe woning is in ons land ruim 21 procent duurder dan vijf jaar geleden. De prijsstijging staat los van de fors gestegen prijzen voor bouwgrond, blijkt uit een rapport waaruit de zakenkrant De Tijd gisteren al citeerde op haar website.

Het bouwen van een nieuwe woning werd niet alleen duurder omdat de prijzen voor tal van bouwmaterialen fors opliepen. De stijging is volgens experts vooral te wijten aan de strengere isolatie- en ventilatienormen waaraan alle nieuwe woningen in Vlaanderen sinds 1 januari 2006 moeten voldoen. Experts ramen de meerkosten aan isolatie- en ventilatiemateriaal voor een standaard alleenstaande gezinswoning alleen al op 7.500 euro.

Daarbovenop komen de kosten voor een energieverslag, de kosten voor een veiligheidscoördinator en andere door de overheid opgelegde verplichtingen. (belga)