'Pioneer stopt met productie van plasma's'
rtr
Foto: © Toru Hanai
Het Japanse concern Pioneer overweegt om te stoppen met de eigen productie van plasmaschermen.

Volgens de Japanse krant Nikkei Shimbun en het persagentschap Reuters is Pioneer van plan om de eigen productie van plasma's te stoppen. Het bedrijf zelf wil het bericht niet bevestigen, maar geeft wel toe dat het bezig is met een 'herziening' van zijn plasma-afdeling.

Volgens de Japanse media gaat een van de drie plasmafabrieken van Pioneer dicht, de andere twee zouden zich voortaan op assemblage concentreren. Pioneer zou immers nog wel doorgaan met het maken van plasma-tv's, maar zal de benodigde schermen daarvoor aankopen bij Panasonic.

Pioneer kocht in september 2004 de plasma-afdeling van NEC voor veertig miljard yen. In oktober vorig jaar schrapte het bedrijf al het plan om een nieuwe plasmafabriek te bouwen wegens tegenvallende verkopen. Eind januari kondigde Pioneer dan weer aan dat het zo'n 14% minder plasma's zou verschepen dan eerst gepland, en dat de afdeling in maart gereorganiseerd zou worden.

Vorig jaar nog introduceerde Pioneer de Kuro-lijn, een reeks plasmaschermen met hoge beeldkwaliteit, maar ook met een navenant prijskaartje. Het bedrijf probeerde daarmee de moordende concurrentie in de sector te slim af te zijn, maar die strategie lijkt nu toch niet het verhoopte resultaat op te leveren.

Pioneer heeft onlangs ook laten weten dat het binnenkort begint met de productie van een reeks lcd-tv's. Die schermen zullen bij Sharp ingeslagen worden, een bedrijf waarmee Pioneer vorig jaar een alliantie aanging. Volgens het onderzoeksbureau DisplaySearch zullen er dit jaar meer dan 98 miljoen lcd-tv's verkocht worden, zo'n 30% meer dan vorig jaar. De plasma-tv-verkoop zou op 14miljoen stuks blijven steken, een stijging met 'slechts' 23%.

Nadat het nieuws bekendgemaakt was, ging het aandeel van Pioneer op de beurs van Tokio steil omhoog, met een koerswinst van 12%. (fpe)