Als het aan de Europese ministers van Financiën ligt, wordt de Duitser Thomas Mirow de nieuwe topman van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD). Tijdens de zogenaamde Ecofin-raad, gisteren, werd zijn kandidatuur in meerderheid gesteund. Mirow is staatssecretaris voor Financiën in de regering-Merkel.

'Er is een overweldigende steun voor de Duitse kandidaat Thomas Mirow. Hij is dus de kandidaat die Europa zal voorstellen tijdens de jaarvergadering van de EBRD in Kiev, eind mei', aldus de Sloveense minister van Financiën, Andrej Bajuk. Slovenië is momenteel voorzitter van de Europese Unie. Peer Steinbrück, zijn Duitse ambtgenoot, sprak over een 'grote meerderheid' die zich achter Mirow had geschaard. Ook Frankrijk heeft zich akkoord verklaard met de Duitse kandidatuur. De Franse minister van Financiën, Christine Lagarde, zei eerder deze week geen bezwaar te hebben tegen Mirow. De Franse steun wordt cruciaal geacht voor het succes van de Duitse kandidatuur. De Fransen kregen eerder steun van Duitsland voor Dominique Strauss-Kahn als kandidaat-topman van het IMF.

Alleen Griekenland, Hongarije en Tsjechië zouden nog verzet bieden. Zij hebben eigen kandidaten voorgesteld. Verwacht wordt dat er overeenstemming bereikt wordt tijdens de Ecofin-raad van april. De definitieve beslissing valt in mei, wanneer de aandeelhouders van de bank samenkomen in Kiev.

Mirow is 55 jaar en nu bevoegd voor het nationale en internationale beleid aangaande financiële markten. Hij zal als voorzitter van de EBRD de Fransman Jean Lemierre opvolgen. Diens mandaat loopt op 2 juli af. Duitsland, de op twee na grootste economie ter wereld, is nu niet vertegenwoordigd op het hoogste niveau van internationale organisaties sinds Horst Köhler zijn functie als topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ingeruild heeft voor het Duitse presidentschap.

De EBRD werd in 1991 opgericht met het oogmerk de markteconomie in de landen van het voormalige Warschau-pact te stimuleren. De bank leent geld voor projecten in Oost- en Centraal Europa, en in Centraal-Azië. Het is de grootste investeerder in de regio. Er zijn 61landen aandeelhouder van de EBRD, aangevuld met de Europese Unie en de Europese Investeringsbank. Het hoofdkwartier van de EBRD is in Londen gevestigd.