Bourlon en Verhulst managers van het jaar
Hans Bourlon (midden) en Gert Verhulst (links) krijgen hun onderscheiding uit de handen van premier Herman Van Rompuy.Bart Dewaele
Foto: © Bart Dewaele
De opmerkelijke expansie van Studio 100 in het voorbije jaar maakte indruk op de lezers en de jury van het weekblad 'Trends'. Zij verkozen Hans Bourlon en Gert Verhulst tot Managers van het Jaar 2008.

Studio 100, het bedrijf dat erin slaagt om talloze Vlaamse en Nederlandse kinderen jarenlang in zijn ban te houden met Bumba, Kabouter Plop, Samson & Gert en Mega Mindy, heeft de voorbije jaren een indrukwekkend groeiverhaal neergezet, aldus de jury in haar rapport.

In 2008 zetten de gedelegeerd bestuurders Hans Bourlon en Gert Verhulst, die samen met Danny 'Samson' Verbiest in 1996 Studio 100 oprichtten, de kroon op het werk met de 'gedurfde' overname van het Duitse EM Entertainment. Daarmee werd Studio 100 eigenaar van een hele reeks wereldwijd bekende televisiefiguren, zoals Maja de Bij, Wicky de Viking en zelfs Pippi Langkous. Met EM Entertainment nam Studio 100 ook een Australische animatiestudio voor de productie van tekenfilms over, en het startte inmiddels ook een eigen animatiestudio in Frankrijk.

Bovendien lanceerde Studio 100 vorig jaar samen met Telenet Digital TV een eigen (gratis) muziekstation, Studio 100 TV. En, niet te vergeten, het verlengde zijn contract met de VRT tot 2011.

De jury apprecieerde ook de innovatiedrang van Studio 100, dat er steeds opnieuw in slaagt om nieuwe figuurtjes te bedenken - zoals Mega Mindy en Bumba - die nieuwe generaties kinderen aan de buis kluisteren.

Maar in zijn twaalfjarige bestaan is Studio 100 uitgegroeid tot veel meer dan een producent van televisieprogramma's. Het bedrijfsmodel wordt gedreven door diversificatie, met een ver doorgedreven merchandising van de figuurtjes, die ook te zien zijn in pretparken, shows en films. Met de musical Daens betrad Studio 100 vorig jaar opnieuw een onontgonnen pad. Het werd een megasucces.

Meer dan 40 procent van de omzet was in 2007 afkomstig van de pretparken Plopsaland in De Panne, Plopsa Indoor in Hasselt en Plopsa Coo. Een vierde park is in aanbouw in Nederland. Daarnaast leverden de merchandising 18,5 procent van de omzet en de theaterproducties 17 procent. Film en tv zorgt nog maar voor een goede tien procent.

In 2007 kwam de totale omzet van Studio 100 uit op 79 miljoen euro, de nettowinst op 2 miljoen. Dit jaar rondt de omzet waarschijnlijk de kaap van de 100 miljoen. Volgens de jury van Trends zit het ook snor met de financiële gezondheid van het bedrijf.

Mede-oprichter Danny Verbiest verliet enkele jaren geleden Studio 100. Bourlon en Verhulst bezitten elk nog steeds een derde van de aandelen, de rest is in handen van Fortis Private Equity.

Die instap van Fortis Private Equity bracht Studio 100 vooral meer professionalisering, vertelde Hans Bourlon afgelopen zomer in een interview met De Standaard. Dat blijkt onder meer uit de nieuwe managementstructuur die het bedrijf het afgelopen jaar op poten zette, waarbij Studio 100 werd opgesplitst in drie afdelingen: pretparken, Studio 100 Media en Studio 100 Benelux. Elke afdeling heeft haar eigen directeur, maar de touwtjes van het geheel zijn nog stevig in handen van Bourlon en Verhulst. (kdr)