Veelgestelde vragen

Over de nieuwe krantenapp

OVER DE APP DE STANDAARD KRANT & DS AVOND

 • Wat is de app dS Krant?
  Dit is de krantenapp voor smartphone en tablet. In de app leest u elke dag de krant met bijlagen, en op weekdagen om 17 uur ook dS Avond. U kiest zelf hoe u de krant het liefst leest, in een digitale of in een papieren weergave.

 • Wat is het verschil met de app dS Nieuws?
  dS Nieuws biedt u de hele dag door snel en betrouwbaar nieuws, net als de website standaard.be. In dS Krant leest u de publicaties van De Standaard, zoals de ochtendkrant, dS Avond en de bijlagen (dS Letteren, dS Magazine, dS Weekblad).

 • Wat is er nieuw in dS Krant?
  Naast de ochtendkrant is ook dS Avond vanaf nu beschikbaar in de app, net als alle bijlagen van De Standaard. Ook op smartphone kunt u nu de krant lezen in een digitale weergave. Zowel op tablet als smartphone is de digitale weergave volledig vernieuwd.

 • Vanaf wanneer is de krant digitaal beschikbaar?
  De ochtendkrant is beschikbaar vanaf 4 uur ‘s ochtends. dS Avond verschijnt elke weekdag om 17 uur.

 • Vind ik ook een archief met oudere kranten terug in de app?
  Wanneer u het menu ‘Meer publicaties’ onderaan de homepagina uitklapt, krijgt u onderaan ook een overzicht van eerder verschenen kranten. dS Krant begint met het archiveren van de publicaties vanaf 19 september 2016. Alles wat daarvoor gepubliceerd werd, kunt u terugvinden in ons online archief.

 • Op welke toestellen kan ik de app gebruiken?
  De app is beschikbaar voor tablets en smartphones met een iOS (iPhone, iPad) of een Android-besturingssysteem. De toestellen moeten minstens over iOS 8 of Android 4.2 beschikken. Bij Android-toestellen met een besturingssysteem lager dan Android 5.0 is bovendien enkel de papieren weergave beschikbaar.

  Jammer genoeg is het aandeel Windowsgebruikers zeer beperkt, waardoor we nog niet gestart zijn met de ontwikkeling van een Windows app. Gebruikers van een Windows tablet kunnen de krant en dS Avond probleemloos digitaal lezen via de website. We volgen de trends echter op de voet, en misschien kunnen we gebruikers van Windowstoestellen in de toekomst wel verblijden met een app.

 • Hoe kan ik zien welke versie van het besturingssysteem mijn toestel heeft?
  Apple: ga via de instellingen van uw toestel naar ‘algemeen’ en kies ‘info’. Daar vindt u de ‘versie’ van uw besturingssysteem.

  Android: ga via de instellingen van uw toestel naar ‘toestelinfo’ of ‘over de telefoon/tablet’. Daar vindt u de ‘Android-versie’. Meer specifiek voor volgende merken:

  • Huawei, Sony: ga via de instellingen van uw toestel naar ‘over de telefoon’. Daar vindt u de ‘Android-versie’.
  • LG: ga via de instellingen van uw toestel naar ‘over de telefoon’ en kies ‘software-informatie’. Daar vindt u de ‘Android-versie’.
  • Samsung: ga via de instellingen van uw toestel naar ‘toestelinfo’. Daar vindt u de ‘Android-versie’.
  • HTC: ga via de instellingen naar ‘info’ en kies ‘software-informatie’. Daar vindt u de ‘Android-versie’.

 • Is de app gratis?
  De app dS Krant is gratis te downloaden in de Apple App Store of de Google Play Store. Om de krant digitaal te lezen dient u wel geabonneerd te zijn op De Standaard. Leest u als abonnee nog niet digitaal? Activeer hier uw digitale toegang. Het duurt nog geen minuut. Bent u nog geen abonnee? Dan hebben we goed nieuws voor u: proef zeven dagen gratis De Standaard, inclusief de app.

 • Kan ik de krant ook aankopen via iTunes of Google Play Store?
  U kunt via iTunes of Google Play Store één enkele krant aankopen, of een abonnement nemen. Indien u op een weekdag een krant aankoopt, kunt u op werkdagen vanaf 17 uur ook dS Avond downloaden. Bij de weekendkrant zijn ook de bijlagen voor u beschikbaar. TIP: U kunt ook via onze website eenmalig zeven dagen gratis De Standaard lezen, inclusief de app. Ontdek hier hoe dit moet. Bovendien zijn onze abonnementsaanbiedingen goedkoper dan de aankoopprijs op iTunes. Bekijk hier onze aanbiedingen.

 • Kan ik de krant ook lezen als ik geen verbinding heb met het internet?
  U dient een publicatie eenmaal te downloaden, daarna kunt u ze overal lezen, ook zonder internetverbinding (offline).

 • Waarom moet ik de publicaties downloaden?
  Op die manier kunt u veel eenvoudiger door de publicaties bladeren. Bovendien kunt u de publicaties dan ook offline lezen.

 • Zijn ook de bijlagen beschikbaar?
  Alle bijlagen van De Standaard zijn beschikbaar in de krantenapp: dS Weekblad, dS Magazine, dS Letteren en de commerciële bijlagen.

 • Waar vind ik de bijlagen terug?
  Onderaan de homepagina vindt u ‘Meer publicaties’. Wanneer u dit menu uitklapt, ziet u bovenaan de meest recente bijlagen.

PERSONALISEREN

 • Wat is het verschil tussen de digitale en papieren weergave?
  De app is standaard ingesteld op digitale weergave. U krijgt alle artikels van de krant te lezen, maar in een aangepaste digitale opmaak: zodra u de krant opent, worden alle krantenartikels in kolommen naast elkaar gepresenteerd. Zo kunt u de krant makkelijk scannen. Wanneer u een artikel aanklikt, verschijnt het in een groter, schermvullend formaat. Via dubbeltikken of het sluitknopje rechts bovenaan de pagina keert u makkelijk terug naar het overzicht.

  Indien u de krant liever leest in de papieren weergave, kan dat ook. U ziet de krant dan op het scherm zoals u ze op papier in handen heeft. U kunt inzoomen door de krantenpagina’s met uw vingers als het ware open te trekken. Of u kunt een artikel aantikken om het in een tekstversie te lezen.

  Opgelet: dS Avond verschijnt enkel in digitale weergave. dS Magazine is voorlopig enkel in papieren weergave beschikbaar.

 • Hoe verander ik van de digitale weergave naar de papieren weergave? En omgekeerd?
  Ga via de homepagina van de app naar instellingen (drie streepjes in de linkerbovenhoek) en wijzig daar de weergave in ‘leesvoorkeur’. Wanneer u nadien een publicatie downloadt, zal de weergave gewijzigd zijn.

 • Hoe kan ik de krant lezen? In portret- of landschapsmodus?
  Op tablet heeft u de keuze tussen portret- of landschapsmodus, op smartphone kunt u de krant enkel in portretmodus lezen.

 • Kan ik mijn publicaties automatisch laten downloaden?
  Ja, zowel de krant als dS Avond kan automatisch gedownload worden. Houd er wel rekening mee dat aan volgende voorwaarden voldaan moet worden:

  • U hebt een geldig abonnement op De Standaard.
  • Er is een goede verbinding met het internet beschikbaar.
  • De app blijft in de achtergrond openstaan. Indien u de app volledig sluit, is het onmogelijk de krant automatisch af te leveren.
  • U hebt in de instellingen van uw toestel én in de instellingen van de app aangegeven dat u berichten van De Standaard wil ontvangen. Indien dit niet het geval is, kan de krant niet automatisch afgeleverd worden. Opgelet: in bepaalde versies van Android is het niet mogelijk om die instelling aan te passen in uw toestel. Om automatisch downloaden in of uit te schakelen opent u via de instellingen (drie streepjes in de linkerbovenhoek) het tabblad ‘download & archivering’. Daar heeft u volgende opties:
   • Ja, altijd: uw kranten worden automatisch gedownload wanneer uw toestel verbinding heeft met het internet
   • Ja, enkel op wifi: uw krant wordt enkel automatisch gedownload wanneer uw toestel via wifi verbonden is met het internet
   • Nooit: uw krant wordt nooit automatisch gedownload, indien u een krant wilt lezen, dient u ze handmatig te downloaden

 • Hoe lang blijven mijn publicaties beschikbaar?
  In het tabblad ‘download en archivering’ in de instellingen (3 streepjes in de linkerbovenhoek) van de app kunt u aangeven hoelang u de publicaties wenst bij te houden: 1 dag, 2 dagen, 7 dagen, 14 dagen of 30 dagen. Let op: gedownloade kranten langer bijhouden neemt meer opslagruimte in en kan het opstarten van de app vertragen.

 • Welke meldingen verstuurt de app?
  Indien u dit zo ingesteld hebt, krijgt u meldingen bij het verschijnen van een nieuwe krant en dS Avond.

 • Waar kan ik kiezen welke meldingen ik ontvang?
  Via de instellingen van de app (3 streepjes in de linkerbovenhoek) kunt u in het onderdeel ‘berichten’ aangeven welke meldingen u ontvangt. Indien u dit wenst, krijgt u meldingen bij het verschijnen van een nieuwe krant en dS Avond.

 • Ik wil geen meldingen meer ontvangen.
  U kunt alle berichten van dS Krant uitschakelen via de instellingen van de app. In het onderdeel ‘berichten’ kunt u de meldingen eenvoudig uitvinken. Opgelet: wanneer u alle meldingen uitschakelt, worden de kranten ook niet meer automatisch gedownload.

DS AVOND

 • Wat gebeurt er met de app dS Avond?
  De app van dS Avond verdwijnt. Vanaf nu verschijnt de avondeditie van De Standaard elke weekdag om 17 u. in de nieuwe krantenapp. Al uw publicaties in één app, een stuk eenvoudiger.

ABONNEMENTEN

 • Hoe kan ik betalende artikels lezen in de krantenapp?
  Leest u als abonnee nog niet digitaal? Start hier met digitaal lezen. Het duurt nog geen minuut. Hierna hebt u toegang tot alle artikels op standaard.be, de nieuwsapp dS Nieuws en uiteraard ook de krantenapp. Lukt het nog niet? Kijk dan even na of u correct bent aangemeld:

  • In de krantenapp dS Krant doet u dit via instellingen (drie streepjes in de linkerbovenhoek), waarna u op ‘Mijn gegevens’ klikt
  • In de nieuwsapp dS Nieuws doet u dit via instellingen (drie streepjes in de linkerbovenhoek), waarna u op ‘Mijn gegevens’ klikt
  • Op de website standaard.be doet u dit rechtsboven via de knop ‘meld u aan’

NOG VRAGEN?

Onze klantendienst helpt u graag verder op 02 790 21 10 of via onlineservice@standaard.be