Roadbook salon: paleis 9
Foto: © www.vroom.be
Naast Volkswagen staan ook Dacia, Skoda, Seat en Opel in dit laatste paleis dat voorbehouden is aan de personenwagens.  

Dacia

De Roemeense constructeur stort zich in een productoffensief. De eerste nieuwigheden zijn de Logan, Sandero en Sandero Stepway met hogere kwaliteit en nog altijd een bodemprijs. Ook de Lodgy en Dokker zijn niet te missen en ideaal als gezinswagen omdat ze alles inzetten op veel ruimte voor een lage prijs. Dat werkt in tijden van crisis.

Skoda

Bij Skoda zijn de schijnwerpers gericht op de Rapid concept, een gezinswagen die het midden houdt tussen de Fabia en de Octavia. Terwijl zijn ruimte bevalt, staan we heel wat kritischer tegenover zijn dynamische kwaliteiten en kwaliteitsindruk. De derde generatie van de Octavia staat in de startblokken, maar is nog afwezig in Brussel.

Seat

Seat presenteert een volledig nieuw model en niet het minste: de Leon. Die komt nog altijd dynamisch voor de dag en heeft heerlijk sportieve trekjes. Hij staat net als de Volkswagen Golf, Audi A3 en Skoda Octavia op het zogeheten MQB-platform om het gewicht van de auto te beperken. Er is trouwens nog een belangrijke nieuwe Seat op komst: de Toledo. Deze berline uit de middenklasse (die kwalitatief maar een middelmatige indruk geeft) werd gebouwd voor maximale ruimte tegen een schappelijke prijs.

Opel

Op de stand van Opel trekken twee modellen de aandacht van de bezoeker: de Adam en de Mokka. De Adam is een kleine stadswagen met een chic kantje en een verleidelijke snoet. Vooral zijn vele personaliseringsmogelijkheden vallen in de smaak: je kunt de Adam op maat aanpassen. De motoren (atmosferische benzineblokken) stammen echter uit een ander tijdperk … Opel belooft binnenkort wel een driecilinder met turbo.

De Mokka staat wat hoger en heeft de allures van een echte cross-over. Onderhuids biedt Opel een ruime keuze: manuele of automatische versnellingsbak (telkens met zes versnellingen), voor- of vierwielaandrijving en tot slot benzine of diesel. Een minpunt van de Mokka is de zwakke geluiddemping.

Renault Clio IV RS: kleine duivel

Wat zijn de betrouwbaarste auto?s op het salon?

Renault Twizy: eindelijk zijruiten

Toyota Verso: sportieve restyling

Salon van Brussel 2013: het is begonnen!

Lexus LS: zoek de 3.000 verschillen

Toyota Auris Touring Sports: hybride break

Fiat 500S: jongemannen, dit is voor jullie!

Lexus RX 450h: X-grille

Audi SQ5 TFSI: edele klank?