CENTEN TELLEN

Creatief met spaarrekeningen

Nu de ene na de andere bank de spaarrente tot recordlaagtes laat zakken, neemt de creativiteit toe om formules te bedenken waarmee de banken de spaarders toch nog aan zich kunnen binden.

Landbouwkrediet/Centea kwam deze week met zo'n creatieve spaarformule: de Step-up Winner Spaarrekening. De term step-up geeft aan dat de rente op deze rekening in functie van de tijd naar boven wordt aangepast.

Concreet: de rekening loopt over een periode van drie jaar, waarbij de basisrente 1,50 procent bedraagt. De getrouwheidspremie neemt toe naarmate het geld langer op de rekening staat. Het eerste jaar bedraagt de getrouwheidspremie 0,30 procent, het tweede jaar 0,70 procent en het derde jaar 1 procent. De geduldige spaarder kan dus in het derde jaar een rendement van 2,50 procent tegemoetzien. Over de hele looptijd bedraagt het bruto actuarieel rendement 2,16 procent. Er zijn tientallen spaarrekeningen op de Belgische markt die dit rendement al na een jaar bieden.

Het grootste nadeel van deze spaarformule is dan ook dat je geld pas opbrengt als het lang op de rekening blijft staan. Dat flexibiliteitsvoordeel van een spaarrekening – geld storten en afhalen wanneer je wilt – wordt in deze formule grotendeels tenietgedaan. Ten eerste kan er alleen maar tussen 15 april en 15 juni 2012 geld gestort worden. En ten tweede ben je eigenlijk een dief van je eigen portemonnee als je het geld voortijdig afhaalt.

Daar staat dan het voordeel tegenover dat je in elk geval voor drie jaar weet waar je aan toe bent. De rente is voor drie jaar gegarandeerd. Andere hoogrentende spaarrekeningen kunnen in die periode hun rente al verlaagd hebben. In dat licht bezien heeft deze rekening meer weg van een fiscaal aantrekkelijk alternatief voor een termijndeposito. Op de spaarrekening hoeft immers geen roerende voorheffing betaald te worden zolang de rente onder 1.830 euro blijft.

Als we het rendement van 2,16 procent vergelijken met het netto rendement (na aftrek van de roerende voorheffing) van de beste driejarige termijnrekeningen op de markt, blijken er maar een paar prijsbrekers te zijn die beter doen. De driejarige termijnrekening van Landbouwkrediet/Centea zelf biedt netto slechts 1,74 procent (bruto 2,20 procent).

Het step-up-principe past Landbouwkrediet/Centea trouwens ook toe bij kasbons. Het geld kan hier niet tussentijds worden afgehaald, maar de coupon stijgt wel elk jaar. De rentevoeten zijn echter niet gegarandeerd.

Voordeel van de Step-up Winner Spaarrekening is dat de rente voor drie jaar gegarandeerd is

Sport
 1. Jonas Coreelman bevestigt uitstekende vorm in Aken met nieuw persoonlijk record
 2. Lecluyse wint 200 meter wisselslag in Compiègne
 3. BUITENLAND. Feyenoord verliest eerste punten in klassieker, Kompany keert terug met gelijkspel, United en Mourinho verliezen zwaar op Chelsea.
 4. Olympic Essenbeek Halle en AC Meetjesland winnen opener CrossCup in Gent
 5. De Ketele en De Pauw bezorgen België zesde medaille op EK piste
 6. Vasil Kiryienka pakte de bloemen in Chrono des Nations
 7. Pieter Devos leidt in Wereldbeker na vierde plaats in Helsinki
 8. Yannik Reuter gaat onderuit in finale van Challenger Brest
 9. Red Flames zetten Rusland opnieuw opzij in oefenmatch
 10. Carreno Busta houdt Fognini van titel op ATP-toernooi Moskou
 11. Nestor en Roger-Vasselin winnen dubbelspel in Antwerpen
 12. Angelique Kerber laat geen steek vallen in eerste groepsmatch WTA Finals
 13. Franse rode lantaarn Lorient zet trainer aan de deur
 14. Ann-Sophie Duyck wint tijdrit Chrono des Nations
 15. Nicola Philippaerts wint prestigieuze jumping in Amerikaanse Tryon
 16. Sanne Cant is blij met podiumplaats in Valkenburg
 17. Wereldkampioene Thalita de Jong pakt zege op WB Valkenburg in eigen land
 18. Kunstschaatsster Loena Hendrickx wordt tweede in Nice
 19. Minjee Lee wint Blue Bay LPGA in Chinese Hainan
 20. Real Madrid benoemt clubicoon Paco Gento tot erevoorzitter