GELDVRAGEN
Contract leert u meer over opzegtermijn gsm-abonnement
| (fdc)Neen, dat klopt niet. De opzegtermijn van een gsm-abonnement is afhankelijk van het contract. De meeste contracten worden afgesloten voor een welbepaalde termijn, van bijvoorbeeld 12 of ...
Neen, dat klopt niet. De opzegtermijn van een gsm-abonnement is afhankelijk van het contract. De meeste contracten worden afgesloten voor een welbepaalde termijn, van bijvoorbeeld 12 of 24 maanden. Wilt u het contract opzeggen voor het einde van de contractueel vastgelegde termijn, dan kan dat enkel mits het betalen van een opzegvergoeding. Die wordt gewoonlijk berekend op basis van de resterende duurtijd van het contract. Hoeveel u betaalt per resterende maand hangt af van de bepalingen in het contract. Dat kunnen vaste abonnementskosten zijn per maand, het gemiddelde verbruik van de laatste drie maanden, enzovoort.
Voor particulieren wordt de maximale opzegvergoeding per nummer in veel gevallen beperkt tot 150 euro. Voor professionele contracten - bedrijven en zelfstandigen met een btw-nummer - kan de opzegvergoeding veel hoger uitvallen.
Ter omzetting van een Europese richtlijn heeft de regering in lopende zaken een wetsontwerp goedgekeurd dat paal en perk moet stellen aan de hoge opzegvergoedingen die vandaag worden aangerekend door gsm-operatoren. Dat wetsontwerp zal volgens de planning in het najaar goedgekeurd worden door het parlement.
Volgens het ontwerp zullen gsm-abonnementen in de toekomst nog maximaal een termijn van zes maanden mogen hebben. Na afloop van die periode moet het abonnement kosteloos opgezegd kunnen worden. Werd bij het abonnement ook een 'geschenk' gegeven, bijvoorbeeld een iPhone voor 1 euro, dan mogen de operatoren bij een verbreking van het contract nog wel een vergoeding vragen voor de restwaarde van het geschenk. Noteer wel dat de nieuwe wetgeving enkel van toepassing zal zijn op nieuwe contracten. Voor uw bestaande abonnement blijven de opzeg- en verbrekingsmodaliteiten van het lopende contract van toepassing.