De kredietcrisis blijft wereldwijd de gemoederen beroeren. In een opmerkelijk interview met de Britse zakenkrant The Financial Times riep IMF-voorzitter Dominique Strauss-Kahn zelfs op tot een wereldwijde overheidsinterventie om de kredietcrisis te bestrijden.

Volgens Strauss-Kahn kunnen regeringsmaatregelen op de aandelenmarkten, de huizenmarkt of de banksector dienst doen als 'derde verdedigingslinie' ter ondersteuning van het monetaire en het fiscale beleid.

Strauss-Kahn vindt bijvoorbeeld dat de overheid de noodlijdende banken gemakkelijker moeten kunnen voorzien van vers kapitaal. 'Met alle respect voor de banken, maar als de kapitaalbuffers niet snel genoeg gerepareerd kunnen worden door de private sector, dan kan de inzet van publiek geld onderzocht worden.'

De Franse IMF-topman benadrukt verder dat de kredietcrisis veel meer is dan enkel een Amerikaans probleem. 'Deze crisis is mondiaal. De zogenaamde ontkoppelingstheorie is volstrekt misleidend. Ook de opkomende economieën zoals China en India staan onder invloed van de liquiditeitsproblemen', waarschuwt Strauss-Kahn. Mede daarom zal het IMF op 9 april de mondiale economische groeiverwachtingen opnieuw zal verlagen, tot onder de huidige officiële consensus.

Strauss-Kahn maakt zijn opmerkingen aan de vooravond van de voorjaarsbijeenkomst van het IMF en de Wereldbank, deze week in Washington. Daar ontmoeten ministers van Financiën en centrale bankiers uit de hele wereld elkaar om onder meer over de kredietcrisis te spreken. Diverse landen zijn al enige weken in overleg over de manier waarop de financiële crisis bezworen kan worden.

Overigens reageerde Alan Greenspan, oud-voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), gisteren op de toenemende kritiek op zijn monetair beleid. Door de vele renteverlagingen die Greenspan sinds 2001 doorvoerde, zou de Fed hebben bijgedragen aan de zeepbel op de Amerikaanse huizenmarkt. Greenspan verwondert zich over die beschuldiging: 'Het statistisch bewijs voor een verband tussen het monetaire beleid en de huizenprijzenzeepbel is erg fragiel', verdedigt hij zich in The Financial Times. (nta)

Blz. E11 'Ergste van kredietcrisis is voorbij.'