De injectie van 3 miljard euro die de verzekeraar Aegon uit de Nederlandse staatspot kreeg, verhinderde niet dat de koers gisteren onderuitging. Ook concurrent ING kreeg weer zware klappen, na een ratingverlaging door Fitch.

Na de banken is het nu de beurt aan de verzekeraars om aan het staatsinfuus te gaan liggen. De Nederlandse overheid stopte de verzekeraar Aegon gisteren 3miljard euro toe uit het staatsfonds dat minister van Financiën Wouter Bos heeft opgericht om financiële instellingen die fundamenteel gezond zijn, doorheen de financiële crisis te helpen. Eerder al kreeg de bankverzekeraar ING een injectie van 10miljard euro uit dat fonds van 20miljard euro.

De voorwaarden waaronder Aegon het geld opneemt, zijn zeer vergelijkbaar met degene die golden voor ING, al verloopt de kapitaalinjectie via Aegons grootste aandeelhouder, Vereniging Aegon. Aegon geeft aan Vereniging Aegon 750miljoen nieuwe niet-stemgerechtigde aandelen uit, tegen 4euro per stuk. De Vereniging Aegon ontvangt dan, onder dezelfde voorwaarden als Aegon, vers kapitaal van de overheid. Aegon heeft wel het recht de aandelen, voor een hogere prijs, terug te kopen.

Op de speciale aandelen betaalt Aegon 8,5procent rente of, als dat meer is, een bedrag dat gerelateerd is aan het uitgekeerde dividend. Aegon besliste dit jaar geen slotdividend meer uit te betalen. Hoewel de aandelen niet-stemgerechtigd zijn, mag de Nederlandse overheid twee commissarissen (bestuurders) benoemen bij de verzekeringsgroep. Het topmanagement heeft er ook mee ingestemd dat er dit jaar geen bonussen worden uitgekeerd, en dat zijn ontslagvergoeding beperkt wordt tot één keer hun jaarsalaris.

Aegon deed een beroep op het staatsfonds omdat het, in de huidige omstandigheden, verstandig is de kapitaalbuffer te versterken tot een hoger niveau dan wat vereist is voor een 'AA'-rating, zei Alex Wynaendts, de ceo van Aegon.

Tot twee weken geleden hield hij nog vol dat Aegon zijn ratings kon behouden zonder vers kapitaal op te halen, maar inmiddels heeft de markt daar anders over beslist. Die vindt dat de gangbare solvabiliteitsratio's inmiddels onvoldoende zijn, en eist een hogere buffer. Zeker nadat wereldwijd tal van instellingen een beroep hebben gedaan op kapitaalinjecties van de overheid of staatsgaranties, waardoor hun solvabiliteit verbeterd is. Daardoor moeten steeds meer intrinsiek gezonde bedrijven ook een beroep doen op staatshulp als ze concurrentieel willen blijven met hun collega's.

Zo ook is er fundamenteel niets mis met Aegon -S&P bevestigde gisteren trouwens de 'AA'-rating. Analisten interpreteerden de kapitaalinjectie dan ook vooral als een 'voorzorgsmaatregel'. Maar dat neemt niet weg dat Aegon, in de huidige economische omstandigheden, beschouwd wordt als een van Europa's meer kwetsbare verzekeraars. Dat heeft te maken met de omvangrijke activiteiten in de Verenigde Staten, via dochter Transamerica, die zowat twee derde van de totale omzet levert.

Aegon is ook goed vertegenwoordigd in Groot-Brittannië, het Europese land dat het hardst getroffen is door de kredietcrisis. Naar aanleiding van de kapitaalinjectie maakte Aegon gisteren overigens bekend dat het over het derde kwartaal een verlies van 350miljoen euro verwacht.

Beleggers vreesden gisteren vooral dat de kapitaalinjectie de winst per aandeel zal aantasten. Ze dumpten het aandeel dan ook massaal. Aegon zakte nog eens met 14procent, naar 2,9euro, zowat het laagste niveau in zestien jaar. Maandag was er al 11procent van de koers afgegaan.

Ook Aegons concurrent ING stond opnieuw zwaar onder druk op de beurs van Amsterdam. Dat was dan weer het gevolg van een negatief rapport van Merrill Lynch, dat nog meer zwaar weer voorspelt voor Europese verzekeraars.

Maar bovenal verlaagde het ratingbureau Fitch zijn beoordeling van ING van 'stabiel' naar 'negatief'. Vooral de omstandigheden voor ING Bank zijn verslechterd, aldus het bureau. Bij professionele marktpartijen groeit daarnaast de vrees dat ING nog meer afschrijvingen zal moeten doorslikken op zijn portefeuille slechte kredieten. (kdr)