Marollenwijk smult van Brusselse wafels

Zo'n tweehonderd vrijwilligers bakten gisteren 'echte Brusselse wafels' in de Marollen. 'Om de Brusselse wafel na 50 jaar weer naar hier te halen en om te laten zien dat de Marollen niet zomaar een folkloristisch museum is.'
Marollenwijk smult van Brusselse wafels
Tweehonderd Marolliens leerden gisteren wafels bakken van professionele koks. Herman Ricour
© Herman Ricour
van onze medewerkster







Zondagmiddag bruist het Vossenplein in de Brusselse Marollen altijd. Gisteren rook het er ook heerlijk: meer dan tweehonderd Marolliens stonden boven het wafelijzer gebogen om echte, krokante, goudgele Brusselse wafels te bakken. De weergoden zijn hen gunstig gezind. De wolken blijven de hele middag dreigen maar er valt geen druppel.



Rond één uur roepen de professionele koks hun bakkers bijeen voor hun kookatelier 'Brusselse wafels bakken'. 'Oefenen, voor straks als het grote publiek komt', lacht een van hen. Minutieus giet hij beslag in het voorverwarmde ijzer om er enkele minuten later een perfecte wafel uit te halen.



Om vier uur heeft iedereen het bakken vlot onder de knie en openen de plaatselijke, maar intussen al wereldberoemde majorettes 'Les Mignonnettes' de Grote Wafelenbak. De plaatselijke afdeling van de Zinneke Parade volgt en toont in avant-première de plaatselijke reuzin 'La Reine d'Eau, de Waterkoningin'. Later volgde nog een avant-première: de wijkopera van Walter Hus en een twintigtal Marolliens. En intussen smullen Marolliens en voorbijgangers met smaak van de goudgele baksels.



In 2004 vond het Grote Marollendiner een eerste keer plaats. Honderden Marolliens genoten samen op hun Vossenplein van een uitgebreid diner. De bevolkingsgroepen laten ontmoeten kon niet Belgischer dan aan tafel ...

Nog geen abonnee?
Abonneer voordelig om verder te lezen

Lees dS Avond, de digitale krant en Archief+.

Ja, ik neem een proefabonnement

Bekijk onze formules >
Neem een dagkaart >

Reeds abonnee?

Nog niet geregistreerd?

Registreer